Karamelizirana rdeča čebula
Print Friendly, PDF & Email

Ko rdečo čebulo objame karameliziran sladkor, se jed spremeni v nekaj nadvse okusnega in poskrbi za tiste res prave gurmanske užitke. Uporabi se lahko v sendvičih, hamburgerjih, na picah, odlično se poda skoraj k vsem vrstam mesa. Odlična je kot dodatek k pire krompirju, prav tako je velika prijateljica s siri, zato je z njo mogoče pričarati nadvse okusne vegetarijanske jedi. Še posebej rada se znajde na piknik zabavah. Za tiste zelo zahtevne gurmane, pa zna v pravi meri dodatka karamelizirane rdeče čebule, zelo popestriti tudi kakšno sladico, npr. čokoladno torto.

 

karamelizirana rdeča čebula

Karamelizirana rdeča čebula – pripomočki:

 • deska za rezanje
 • nož
 • ponev
 • kozarec za hranjenje karamelizirane čebule

Karamelizirana rdeča čebula – sestavine:

Sestavine se poljubno prilagajajo, odvisno potrebe. Iz navedenih sestavin se dobi dobrih 300 ml karamelizirane rdeče čebule.

 • 40 ml olja
 • 750 g rdeče čebule
 • 90 g sladkorja (najbolje rjavega)
 • 2 vejici timijana
 • 3 g (1 žlička) mletega korijandra v prahu
 • ščep soli
 • 1/2 žličke mletega česna v prahu (lahko tudi svežega)
 • 2 žlici rdečega balzamičnega kisa
 • 4 žlice vinskega kisa
 • ščep mletega popra

Karamelizirana rdeča čebula – postopek:

Izberemo lepe, zdrave glavice rdeče čebule. Čebulo olupimo, jo prerežemo na pol in nalistami na debelino 3 mm.

karamelizirana rdeča čebula

Izberemo širšo ponev, vanjo nalijemo olje. Ko se olje segreje, dodamo nalistano čebulo in jo popražimo cca. 3 do 5 minut, toliko da čebula ovene.

karamelizirana rdeča čebula

Nato dodamo vse ostale sestavine, razen balzamičnega in vinskega kisa. Za sladkor je najboljša izbira rjavi sladkor, vendar če tega nimamo, lahko uporabimo belega.

karamelizirana rdeča čebula

Sedaj čebulo na zmernem ognju pražimo, na indukciji št. 4/9, vendar je odvisno od kuhalnika. Med praženjem bo čebula oddala precej tekočine. Če bi se slučajno zgodilo, da čebula ne bi oddalo dovolj vode ali bi prehito izparela, dolijemo malo vode. Za kuhanje si vzamemo čas, kajti od tega bo odvisen končni izdelek. Pogosto zraven premešamo in preverimo nivo tekočine v posodi. Kuhališča ne zapuščamo, ker kaj hitro se lahko zgodi, da bi se čebula zažgala in izdelek bi bil neuporaben.

karamelizirana rdeča čebula

Pražimo tako dolgo, da povre vsa tekočina. Načeloma se to zgodi po 30 do 40 minutah. Če bi tekočina povrela prej kot v 30 ali 40 minutah, prilijemo malo vode. Čas kuhanja naj ne bo krajši od 30 do 40 minut. Ko s kuhalnico zarišemo črto po ponvi, mora ta ostati vidna in to pomeni, da je tekočina povrela.

karamelizirana rdeča čebula

Na koncu prilijemo še balzamični in vinski kis ter ponovno pražimo, da vsa tekočina povre. Časovno bo to cca. 15 minut. Sedaj bomo opazili kako je karameliziran sladkor objel čebulne obročke v takšno prav posebno, okusno, lepljivo, karameliziran omako.
karamelizirana rdeča čebula

Ko je postopek kuhanja končan, bomo opazili kako slastno so se čebulni lističi oddeli v okusen lepljiv, karameliziran sladkor, ki bo jedi dal prav posebno noto užitka.

karamelizirana rdeča čebula

Pustimo, da karamelizirana rdeča čebula malo odleži, nato napolnimo kozarce. Kozarce hranimo v hladilniku. Načeloma bi naj tako vzdržala 3 tedne, ampak itak bo že prej zmanjkala.

Sedaj nam presotane samo še, da si svojo ljubo jed obogatimo s karamelizirano rdečo čebulo in uživamo. Naj vam tekne!

karamelizirana rdeča čebula

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor