Krepka solata
Krepka solata je v bistvu dodelana solata, ki nam lahko služi kot večerja, ob kosu mesa pa je čisto zadovoljiv obrok. Odlikuje jo čudovit preliv, aromatičen, gost in polnega okusa. Sestavila sem ga iz jogurta, rumenjakov, česna, peteršilja in klasičnih dodatkov, kot so sol, poper, olje in kis.
Pripomočki za pripravo krepke solate
- sekljalnik
Sestavine za pripravo krepke solate
za 4 osebe (samostojno za dve)
za osnovo
- velika glava solate (po izbiri, lahko tudi radič, jaz sem izbrala kodrasto)
- 100 g poljubnega sira
- 100 kuhanega pršuta v rezini 3-4 mm
- 80 g korenja
- 3 kuhani jajčni beljaki
za preliv
- 3 velike žlice grškega jogurta
- 3 kuhani rumenjaki
- 1 majhen strok česna
- šopek peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- sol
- poper
Postopek priprave krepke solate
Solato očistimo in osušimo. Jajca skuhamo do trdega in ohladimo. Ločimo beljak in rumenjak. Česen olupimo in zelo drobno nasekljamo, ravno tako peteršilj. Pripravimo si sekljalnik in vanj dodamo vse sestavine za preliv za krepko solato. V preliv damo samo rumenjake, medtem ko beljake narežemo direkt na očiščeno solato. Sestavine dobro premešamo.
V veliko solatno skledo natresemo očiščeno solato, naribamo korenček in sir. Rezino kuhanega pršuta pa narežemo na trakove. Narežemo beljak. Po vrhu naštetega dodamo še preliv. Krepko solato dobro premešamo in serviramo.
Jaz sem jo postregla s koščkom pizze. Naj tekne!