Kitajsko zelje s fižolom v solati
Čeprav nisem velika ljubiteljica fižola v zrnju, mi je v solati iz kitajskega zelja obvezen dodatek. Kitajsko zelje s fižolom v solati je sočna solata, v kateri se prepletajo okusi kitajskega zelja, česna in fižola. Odlična solata, ki je enostavno in hitro pripravljena, priporočam edino, da jo pripravite vsaj 15-20 minut pred obrokom, da se okusi v njej povežejo.
Pripomočki za kitajsko zelje v solati
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kitajsko zelje v solati
- 500 g kitajskega zelja
- 190 g pločevinka rjavega fižola v zrnju (neto plod 120 g)
- 2-3 stroki česna ali bogat ščep česna v prahu
- olivno olje po okusu
- sol po okusu
- jabolčni ali vinski kis po okusu
- cca. 0,8 dl vode
Količina solate ustreza za 3 osebe oziroma odvisno, kako veliki jedci solate ste.
Priprava kitajskega zelja s fižolom v solati
Posamezne liste kitajskega zelja speremo pod tekočo vodo, po potrebi obrežemo slabe dele. Na deski za rezanje jih narežemo najprej na trakove (manjše liste po dolgem prerežem na pol, večje na več delov) in nato še na rezance. Narežemo tudi bele dela stebel, le-ta bodo v solati prijetno hrustala. Če vam ustreza, se lahko lotite tudi druge priprave. Ker so listi kitajskega zelja že oprani, narezane stresamo direktno v solatno skledo.
Fižol stresemo iz pločevinke na cedilo in ga dobro speremo pod tekočo vodo ter pustimo, da nekoliko odteče, nato ga dodamo kitajskemu zelju. Dodamo še česen (če imamo svežega ga olupimo na drobno nasekljamo), kis, olje ter sol po okusu. Prilijemo še okoli 0,8 dl vode. Dobro premešamo.
Kitajsko zelje s fižolom v solati je pripravljeno, da ga postrežemo, čeprav priporočam, da ga pripravite vsaj 15 minut pred postrežbo. Tako se bodo okusi bolj razvili in povezali in solata okusnejša.
Naj vam tekne!