Fižolova solata z bučnim oljem
Fižolova solata z bučnim oljem je klasika med solatami. Izboljšamo oziroma osvežimo jo z na tanko narezano čebulo in postrežemo kot solatno prilogo ali lahko tudi kot samostojen obrok s kosom odličnega kruha.
Pripomočki za fižolovo solato z bučnim oljem:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za fižolovo solato:
Za 2 osebi:
- 200 g suhega fižola ali 300 g že kuhanega fižola
- 1/2 čebule (60 g)
- bučno olje
- 100 ml jabolčnega kisa
- sol
- poper
Postopek za fižolovo solato z bučnim oljem:
Fižolova solata bo najboljša, če vzamemo suh fižol, ga čez noč ali za par ur namočimo ter nato skuhamo v slani vodi.
Prav tako pa jo lahko naredimo iz že kuhanega fižola, ki ga kupimo pakiranega v trgovini.
Fižol prvo posolimo in dobro premešamo. Nato olupimo čebulo in jo narežemo res na tanke rezine.
Po okusu dodamo črn mlet poper in bučno olje. Bučnega olja pri nas ni nikoli preveč na fižolovi solati – vi pa ga dodajte čisto po vaših željah.
Sedaj solato dobro premešamo, da se bučno olje, sol in poper res oprimejo vsakega fižolovega zrna, čebula pa enakomerno porazdeli.
Čisto na koncu še primešamo jabolčni kis, ali če ne želimo zelo kisle solate, lahko polovico kisa nadomestimo z vodo. In še zadnjič dobro premešamo.
Fižolova solata z bučnim oljem je pripravljena za uživanje kot solatna priloga, ali lahko tudi kot samostojna jed s kosom dobrega kruha.
Dober tek 🙂