Fit solata s kvinojo
Ko sem še redno hodila k babici na kosilo, me je velikokrat na mizi pričakala fit solata s kvinojo, v katero sem se popolnoma zaljubila. Ne samo, da je polna vitaminov, proteinov in dobrih ogljikovih hidratov, je tudi zelo okusna ter nasitna. Je zdrav in hiter obrok, ki ga lahko jeste samostojno ali pa kot prilogo k drugim jedem.
Pripomočki za fit solato s kvinojo
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za fit solato s kvinojo
Za 2-4 osebe:
- 200 g navadne ali tribarvne kvinoje (kvinoja med kuhanjem zelo nabrekne, volumen se poveča)
- ščepec soli
- 100 g rdeče paprike
- 15 g mlade čebulice
- 225 g rjavega fižola iz konzerve (napisana je količina ne odcejenega fižola)
- velika jušna žlica olivnega olja
- druge začimbe po okusu
Priprava fit solate s kvinojo
Kvinojo najprej operite v vroči vodi, da se odstranijo grenke stvari iz ovojnice.
Zavrite malo vode in jo osolite. Kvinojo kuhajte približno 15 minut na zmerni temperaturi.
Medtem narežite papriko na majhne koščke.
Nasekljajte tudi mlado čebulico.
Konzervo rjavega fižola odlijte.
Ko je kvinoja kuhana, jo odstranite s štedilnika. Če ste jo kuhali v preveč vode in le ta ni vsa povrela, samo previdno odlijte odvečno vodo.
Kvinojo stresite v večjo posodo in počakajte, da se ohladi.
Ko je ohlajena, notri stresite papriko, čebulico in fižol ter zalijte z olivnim oljem.
Vse skupaj dobro premešajte.
Jaz obožujem ta enostaven recept in je pri meni večkrat na meniju. Najbolj mi je všeč, ker se vsakič lahko igram s sestavinami in jih dodajam ter odvzemam.
Če ne pojeste takoj vsega, v hladilniku v zaprti posodi fit solata s kvinojo počaka do tri dni. Včasih je lahko celo še bolj okusna, če je malo uležana.