Zdrobov narastek z jabolki
Zdrobov narastek z jabolki postrežemo še toplega ali hladnega. Lahko nam služi kot sladica po kosilu ali kot večerja. Zraven ponudimo skodelico kompota ali sadni preliv ali kepico sladoleda …
Zdrobov narastek z jabolki – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za kuhanje mleka
- 2 posodi za mešanje
- žlica
- metlica za mešanje
- ribeželn
- nož za lupljenjenje jabolk
- pekač mere 36 x 21 cm
Zdrobov narastek z jabolki – sestavine:
Pekač mere 35 x 21 cm
- 1 l mleka
- 250 g pšeničnega zdroba
- 1 kavina žlička soli
- 100 g masla + maslo za premaz pekača
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 700 g jabolk
- cimet v prahu
- noževa konica mletih nageljnovih žbic
Zdrobov narastek z jabolki – postopek:
V posodo vlijemo liter mleka, dodamo maslo in sol in na rahlem ognju pustimo, da zavre.Ko je mleko z maslom zavrelo, zakuhamo pšenični zdrob. Mešamo z metlico za mešanje in kuhamo cca. 1 minuto. Odklopimo in pustimo, da se kuhani pšenični zdrob ohladi.Jajca ločimo rumenjake od beljakov in k rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter zmešamo v kremo zmes.Hladen pšenični zdrob s pomočjo električnega mikserja žlico po žlico zmešamo v jajčno kremno zmes.Iz beljakov naredimo sneg in ga z lopatico postopoma primešamo v pšenični zdrob.Pekač premažemo z maslom in dno posipamo žlico krušnih drobtin. Nato po pekaču enakomerno razporedimo pšenični zdrob.Jabolka olupimo in naribamo na ribeželn.Iz jabolk nalahno iztisnemo sok in jih razporedimo po pšeničnem zdrobu v pekaču. Po jabolkih potrosimo cimet v prahu, noževo žlico mletih nageljnovih žbic (klinčki) in posipamo z 2 žlicama sladkorja.Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 45 minut.