Zavita odprta orehova potica s čokolado in jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Želela sem speči nekaj, kar bi lahko imela vedno na zalogi in bi lahko vzela s seboj na pot kot malico za otroka. To mora biti nekaj takega, da je priročno, da lahko jemo kjerkoli brez prevelikega nereda, da ni preveč občutljivo na temperature … To bi lahko bila potica! Tista dobra, domača potička. Da je bolj zdrava, sem jo spekla iz polnozrnate moke, nadevu pa sem dodala še malo čokolade in jabolk, ki jih moja otroka obožujeta. Kombinacija orehov, čokolade in jabolk je res okusna, nadeva pa je veliko.

Pri pripravi mi je pomagala hčerka in potico sva pripravili na poseben način: nadev sva lepo razporedili po razvaljanem testu, ga zvili, nato pa prerezali po dolgem, da sva dobili dva polovična svaljka. Ta sva oviti drugega okoli drugega, da je nastala zavita odprta orehova potica s čokolado in jabolki. Iz navedenih sestavin sva dobili 3 zvite “kite”. Nekaj pečene potice smo pojedli takoj, drugo pa sem narezala na kose in jih zamrznila. Tako pred odhodom od doma vzamem nekaj kosov iz zamrzovalnika, jih dam v čisto embalažo od skute in do takrat, da smo lačni, se potička ravno odtali. Če jo jemo doma, par kosov položim v toaster (tako, da se zgornja plošča potice ne dotika) in v nekaj minutah dobimo hrustljavo, toplo, kot sveže pečeno potičko. 🙂

Pripomočki za zavito odprto orehovo potico s čokolado in jabolki:

  • pekač velikost 27 x 38 cm
  • skledi za mešanje sestavin
  • skledica
  • kozica
  • manjša posoda za kuhanje
  • štedilnik
  • žlica
  • nož
  • električni mešalnik
  • pečica
  • tehtnica
  • ribežen
  • metlica za ročno mešanje
  • delovna površina
  • valjar
  • kuhinjska krpa in odeja

Sestavine za zavito odprto orehovo potico s čokolado in jabolki:

Za pekač velikosti 27 x 38 cm:

Za testo:

  • 400 g bele moke tip 500 + nekaj za valjanje testa
  • 600 g polnozrnate pšenične moke
  • 1 žlica soli
  • 4 rumenjaki
  • 40 g sladkorja
  • 1 noževa konica vanilije v prahu
  • 90 g masla
  • 5 dl mleka
  • 1 kocka svežega kvasa (42 g)

Za nadev:

  • 340 g mletih orehov
  • 150 g mletih mandljev
  • 100 g čokolade v prahu
  • 1 zvrhana žlička cimeta
  • 2 dl mleka
  • 100 g sladkorja
  • 4 beljaki
  • 900 g jabolk

Postopek za zavito odprto orehovo potico s čokolado in jabolki:

Zavito odprto orehovo potico začnemo pripravljati enako kot klasično – najprej pripravimo testo. V manjšo posodo za kuhanje nalijemo 5 dl mleka. Pristavimo na štedilnik in rahlo pogrejemo, le toliko, da je mleko toplo, ne sme pa biti vroče. Ko dosežemo želeno toploto, posodo odstavimo, vmešamo 10 g sladkorja in v mleko nadrobimo celo kocko kvasa. Pustimo stati na toplem mestu, da kvas naraste in nastane kvasec.

V skledo za mešanje sestavin odtehtamo 400 g bele in 600 g polnozrnate moke. Premešamo in pol odvzamemo, damo v skledico. V preostanek na sredini naredimo vzdolbino. Okoli jamice posujemo 1 žlico soli.

V drugi skledi stepemo 4 rumenjake, 30 g sladkorja in noževo konico vanilije v prahu.

V kozico damo 90 g masla in ga na štedilniku na nizki temperaturi stopimo. Dodamo ga k jajčni zmesi in na rahlo še malo zmešamo, lahko še vedno z električnim mešalnikom.

Jajčno zmes z maslom vlijemo v sredino moke.

V električni mešalnik vstavimo metlice za gnetenje in z njimi začnemo mešati jajčno zmes in moko. Še preden zmešamo do konca, dodamo kvasec.

Še naprej mešamo z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje in postopno dodajamo preostalo moko (tisto, ki smo jo na začetku vzeli iz sklede). Mešamo približno 5 minut.

Testo nato s čistimi rokami oblikujemo v hlebček in ga postavimo v skledo. Skledo pokrijemo s kuhinjsko krpo (tako, da se ne dotika testa), vse skupaj pa zavijemo še v toplo odejo in pustimo, da testo počiva približno 1 uro. Pomembno je, da se volumen testa skoraj podvoji, za kar bo včasih potrebnega več, drugič pa malo manj časa. Ko uporabljamo polnozrnato moko, testo ne bo vzhajalo enako, kot če bi uporabljali samo belo.

Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev za zavito odprto orehovo potico s čokolado in jabolki. V skledo odtehtamo 340 g mletih orehov, 150 g mletih mandljev in 100 g čokolade v prahu.

V kozici pogrejemo 2 dl mleka, v katerega vmešamo 100 g sladkorja in 1 žličko cimeta v prahu.

Mlečno mešanico vlijemo v suhe sestavine in premešamo z metlico za ročno mešanje.

4 beljake stepemo v sneg, ki ga nežno, rahlo vmešamo v nadev. Olupimo in naribamo 900 g jabolk. Teh ne vmešamo v nadev, ampak jih bomo posuli čezenj.

Ko je testo dovolj vzhajano, ga prerežemo na tri dele in zvaljamo po en del (ostala dva naj tačas še počivata).

Na razvaljano testo nanesemo tretjino orehovo-čokoladnega nadeva in ga enakomerno razporedimo po celotni površini. Čez posujemo še tretjino naribanih jabolk.

Testo pri robovih zapognemo proti sredini in začnemo zvijati po dolgem.

Ko dobimo svaljek, ga po dolžini prerežemo z nožem. Na enem koncu prerežemo do konca, na drugem naj se še rahlo drži skupaj.

Tam, kjer se svaljek še drži skupaj, začnemo ovijati oba dela drugega okoli drugega. Zavijamo poljubno, tako da se nekje vidi več nadeva, drugje manj. Ta del je nekoliko zoprn za pripravo, ker nadev rahlo leze ven, tudi roke si bomo umazali, a važno je, da nam uspe potičko zviti in prestaviti v pekač.

Razvaljamo in nadevamo ter zvijemo, prerežemo in zavijemo še preostala dva kosa testa. Dobimo 3 zavite odprte orehove potice s čokolado in jabolki. Potico zopet pokrijemo s kuhinjsko krpo in jo pustimo stati 1 uro, da spet naraste. Potem odstranimo krpo in pekač postavimo v klasično pečico, ki smo jo ogreli na 175 °C. Pečemo jo približno 1 uro, točen čas je odvisen od naše pečice, zato potico opazujemo, da se po vrhu ne bi preveč zapekla. Po potrebi jo pokrijemo s kosom papirja za peko.

Pečeno potico prestavimo na pult in jo pustimo, da se ohladi v pekaču. Nato jo zvrnemo na večjo desko in jo poljubno razrežemo. Sama sem jo razrezala na porcije (kose) in jo dala v zamrzovalnik, da jo imamo vedno pri roki kot malico za na pot.

Dober tek!

Če imate radi kombinacijo orehov, čokolade in jabolk, se posladkajte še s temi sladicami:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor