Zapeljive sladke limone
Print Friendly, PDF & Email

Sladke limone so tako prikupne, da bodo na mizi blestele kot zvezde. Če se vam zdi, da barva obljublja kislo limono, vas bo okus nadvse presenetil. Namreč zapeljive sladke limone, niso samo ljubke, so tudi nadvse slastne, sladke in polne okusa. Odlične so. Priprava sicer ni zahtevna, zahteva pa nekoliko več časa in ročne spretnosti.

Zapeljive sladke limone – pripomočki:

  • okrogli modelček za izrezovanje testa, premer 6 do 7 cm
  • valjar

Zapeljive sladke limone – sestavine:

Testo:

  • 1 rumenjak
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla sobne temperature
  • 1 vanilij sladkor
  • 70 ml mleka
  • 250 g namenske moke tip 400
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • ščep soli
  • naribana limonina lupinica 1/2 limone
  • 2 žlici limoninega soka

Nadev:

  • 100 g mletih orehov
  • 1 beljak
  • 70 g sladkorja
  • 1/2 vrečice vaniljevega sladkorja
  • naribana limonina lupinica ene limone
  • 7 kapljic rumove arome (ali 1 žlica ruma)

Barvanje:

  • 2 x 100 ml vode
  • kanček rumene jedilne barve
  • kanček zelene jedilne barve
  • par kapljic limonine arome
  • cca. 200 g kristalnega sladkorja

Zapeljive sladke limone – postopek:

Najprej stepemo rumenjak, sladkor in vaniljev sladkor v kremno zmes. Nato dodam zmehčano maslo in z mešanjem združimo vse sestavine. Nato prilijemo mleko in spet premešamo. Na koncu postopamo primešamo moko s sodo bikarbono, sol, limonin sok in limonino lupinico.

Zmes testa preložimo na rahlo pomokano delovno površino in ga z rokami temeljito pregnetemo. Testo je mehko in vodljivo in se ne lepi prstov. Kepo testa zavijemo v pvc folijo in ga damo v hladilnik za dve uri.

Med tem, ko testo počiva, se lotimo nadeva. Najprej stepemo beljak s ščepcem soli. Nato dodamo limonino lupinico in rumovo aromo ali rum. Temeljito premešamo. Na koncu vmešamo mlete orehe. Do uporabe nadev hranimo v hladilniku. Med počivanjem bo postal še bolj kompakten. Če bi se vam zdelo, da je nadev preveč redek, kar bi se vam lahko zgodilo, če ne bi dovolj v trdo stepli beljak, v tem primeru dodajte še mlete orehe.

Nasvet:

Če orehov ne smete ali jih ne marate, lahko uporabite druge oreščke, kot na primer mandlje, lešnike. Če pa oreškov zaradi alergije sploh ne smete, lahko uporabite kokosovo moko v kosmičih.


Testo razdelimo na dva dela. En del damo nazaj v hladilnik, drugi del pa na tanko razvaljamo, na debelino 1 mm. Z okroglim modelčkom izrezujemo kroge. Priporočena mera je 6 do 7 cm. Poskusila sem narediti oba in prišla do naslednje ugotovitve. Krogi premera 6 cm dajo manjše in bolj ljubke limonce, vendar je delo bolj zamudno in zahteva več preciznosti. Krogi premera 7 cm dajo večje, manj prisrčne limone, vendar jih je veliko lažje polniti.

Vsak krog okoli robov premažemo z vodo, ker se bo lažje in hitreje zlepilo testo. Na sredino testa damo žličko nadeva in nato zgornji in spodnji rob zlepimo. Nato s prsti stiskamo in zlepimo še levo in desno stran odprtine. Konce testa stisnemo kot bi hoteli zaviti bonbone. Priporočam, da se tega dela lotite precizno, kajti od tega bo odvisno ali bodo vaše limone lepe ali pa se bo nadev razlezel iz njih. Polnite jih ravno dovolj oz. raje manj kot več. Če boste uporabili preveč nadeva, ne boste mogli zlepiti testa, ker bo nadev uhajal in limona ne bo dobila obliko limone. Zgornji zlepljeni rob naj bo spodnja stran limone.

Oblikovane in polnjene limone položimo na pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Zgornji zlepljeni robovi naj bodo spodnja stran piškotov. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 160 stopinj Celzija, klasične peke, 15 do 20 minut oz. odvisno od pečice. Pečemo samo toliko, da bo spodnja stran rahlo obarvana. Jaz sem jih pekla 15 minut. Pečene takoj odstranimo iz pekača in jih pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Ko so se limone ohladile, se lotimo barvanja. Pripravimo si tri skodelice. V prvo in drugo nalijemo vodo ter v eno kanemo rumeno barvilo in v drugo zeleno barvilo. V tekočino z rumenim barvilom kanemo še par kapljic limonine arome. V tretjo posodico nasujemo kristalni sladkor, vendar ne vsega naenkrat, ker ga bomo sproti dodajali.

Pečeno in ohlajeno limono potopimo v vodo z rumenim barvilo. Nato konce limon pomočimo še v zeleno barvilo. Na koncu limone povaljamo v kristalnem sladkorju.

Pobarvane in v sladkor oblečene limone polagamo na pladenj in jih pustimo čez noč, da se vse sestavine prepojijo in okusi povežejo.

Naj vas zapeljive sladke limone očarajo z okusom in videzom. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor