Višnjeve kroglice z mandlji
Višnjeve kroglice z mandlji bodo očarale vse ljubitelje čokolade, mandljev in višenj. Kroglice se v ustih kar stopijo. S svojim izgledom lepo popestrijo pladenj piškotov; če jih lepo zavijemo, so višnjeve kroglice zelo lično darilo, lahko pa si jih privoščimo kot popoldanski prigrizek ob kavi. Priprava je enostavna – poskusite.
Višnjeve kroglice z mandlji – pripomočki:
- dva lončka za topljenje čokolade nad paro
- žlica in čajna žlička
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- ponev
- kuhalnica
- ena večja in ena manjša posoda
- papirnate košarice za kroglice
Višnjeve kroglice z mandlji – sestavine:
- 150 g masla
- 140 g sladkorja v prahu
- 200 g temne čokolade
- 2 žlici olja
- 100 g odcejenih višenj
- 3 žlice ruma (lahko izpustimo)
- 1 skodelica mletih mandljev (sama sem uporabila dve tretini grobo mletih in tretino fino mletih mandljev)
Višnjeve kroglice z mandlji – postopek:
Višnje odcedimo in jih namočimo v rumu. Če želimo pripraviti brezalkoholne kroglice, ta korak izpustimo.
V posodi penasto vmešamo maslo in sladkor v prahu.
Nad paro stopimo čokolado in ji med segrevanjem dodamo 2 žlici olja. Ko je čokolada stopljena, jo damo na stran, da se malo ohladi.
Višnje ponovno precedimo (rum shranimo za kakšno drugo pecivo) in jih narežemo na majhne koščke. Čokolado vlijemo v posodo z maslom in sladkorjem in vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom. Dodamo še na koščke narezane višnje, ki jih v maso vmešamo z žlico. Maso damo za vsaj 2 uri v hladilnik (lahko pa kar čez noč).
Nato v ponvi brez maščobe prepražimo mandlje, da dobijo bolj intenziven vonj (po želji ta korak izpustimo).
Iz mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v zmletih mandljih. Ker se masa v rokah hitro stopi, sem sama najprej naredila kroglice malo grših oblik, jih na hitro povaljala v mandljih in jih dala za 1 uro v hladilnik, nato pa sem obliko popravila in kroglice ponovno povaljala v mandljih.
Višnjeve kroglice z mandlji lahko postrežemo v papirnatih košaricah za kroglice.
Prijetno ustvarjanje in sladkanje!
Poskusite tudi čokoladne tartufe (trufle).