Višnjeva torta
Včasih je bila torta za sladico samo ob posebnih priložnostih, danes pa jo lahko pripravimo za nedeljsko sladico, saj je na voljo veliko enostavnih receptov. Za pripravo višnjeve torte po tem receptu ne potrebujemo kakšnih posebnih sestavin, pa tudi sam postopek priprave je enostaven. Višnjeva torta je osvežilna sladica za vsak letni čas, kajti k sočnim višnjam se čokolada in smetana odlično podata in se nežno zlijeta v čudovit okus.
Višnjeva torta – pripomočki
- posoda za mešanje
- mešalnik
- ribežen
- posoda za kuhanje
- žlica
- tortni pekač – premer 26 cm
- papir za peko
- brizga za krasitev
Višnjeva torta – sestavine
Za biskvit
- 4 jajca
- 4 velike žlice mlačne vode
- 4 velike žlice sladkorja
- 4 velike žlice bele mehke moke
- 10 g temne čokolade
Za višnjev nadev
- kozarec višnjevega kompota (350 g)
- 3 velike žlice koruznega škroba (Gustina)
- 100 g sladkorja
Za kremo
- 250 g kremnega sira (Mascarpone)
- 350 g sladke smetane
- 100 g temne čokolade
- 100 ml mleka
- 10 g želatine
- 150 g sladkorja
Za premaz
- 90 g temne čokolade
- 150 sladke smetane
Višnjeva torta – postopek
Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Z mešalnikom zmešamo rumenjake, sladkor, vodo in moko. Iz beljakov naredimo sneg in na ribežen naribamo čokolado.
V jajčno maso vmešamo naribano čokolado in sneg.
Biskvit vlijemo v tortni pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. V ogreti pečici na 200 stopinj Celzija, pečemo 15 minut.
Ko je biskvit pečen, ga postavimo na hladno. Biskvit se med peko zelo dvigne, potem pa pade skupaj.
Med tem, ko se biskvit ohlaja, pripravimo višnjev nadev. Višnjev kompot zlijemo v posodo, dodamo sladkor in koruzni škrob ter segrejemo do vrenja, da se zgosti. Ves čas mešamo.
Še vroč nadev vlijemo na ohlajen biskvit in zopet vse skupaj postavimo na hladno.
Za pripravo kreme, v mleko vsujemo sladkor in med segrevanjem dodamo čokolado ter vse skupaj segrejemo do vrenja.
Čokoladno maso pustimo nekaj minut (pribl. 3 minute), da se malo ohladi in dodamo razpuščeno želatino (po navodilih proizvajalca) ter kremni sir. Vse skupaj dobro premešamo, …
… dodamo stepeno smetano…
… in zmešamo, da dobimo homogeno maso.
Kremo vlijemo v tortni model, povrhu višnjevega nadeva.
Tako pripravljeno torto postavimo na hladno mesto in pustimo, da se ohladi (najbolje čez noč). Za naslednji dan pripravimo namaz. V smetani med mešanjem raztopimo čokolado in segrejemo do vrelišča (ne sme zavreti). Posodo postavimo do naslednjega dne na hladno.
Naslednji dan z mešalnikom stepemo smetano s stopljeno čokolado in jo nadevamo v brizgo.
Torto okrasimo po želji …
… razrežemo in njaaaami.
Uživajte v sladkanju!