Veganski čokoladni kolač
Ob skodelici toplega čaja ali kave se odlično prileže veganski čokoladni kolač. Včasih na obisk pričakujemo osebo, ki ima veganski način prehranjevanja in tale recept je več kot idealen (in hiter za pripravo) v takih primerih. Če pa se ne prehranjujete vegansko, lahko sestavine priredite sestavinam živalskega izvora in imate odličen čokoladni kolač.
Pripomočki za čokoladni pekač
- podolgovat pekač velikosti 25*10 cm
Sestavine za čokoladni kolač
- 4 zrele banane
- 70 g kokosovega sladkorja
- 60 g kokosovega olja
- 2 žlički vanilijevega ekstrata
- 120 ml riževega ali drugega veganskega mleka (napitka)
- 200 g gladke moke
- 60 g veganskega kakava
- 1/2 zavojčka vinskega kamna
- ščep soli
- 60 g sesekljanih oreškov ali veganske čokolade (po želji)
Postopek prirpave čokoladnega kolača
Pečico prižgemo na 190 °C in podolgovat pekač za peko manjšega kruha (velikost 25*10 cm) obložimo s peki papirjem. Zrele banane olupimo in jih z vilico zmečkamo v gosto zmes.
Banane preložimo v večjo posodo ter postopoma dodajamo sestavine. Najprej dodamo kokosov sladkor ter dobro premešamo.
V manjši posodici stopimo kokosovo olje ter ga (ko se malenkost ohladi) dodamo v zmes.
Dodamo vanilijev ekstrat, vinski kamen, sol in mleko ter nežno vse skupaj premešamo. Nato vzamemo cedilo ter moko postopoma presejemo k ostalim sestavinam in mešamo z lopatko.
Na koncu čez cedilo dodamo še veganski kakav in po želji čokolado v koščkih ali sesekljane oreščke.
Vse skupaj preložimo v predhodno obložen pekač s peki papirjem. Maso lepo poravnamo in postavimo v ogreto pečico za 40-45 min.
Ali je vegansko čokoladni kolač pečen lahko preverite tako, da zobotrebec zapičite v sredino kolača. V primeru, da je zobotrebec suh, pomeni, da je kolač pečen. Postrezite ga ob skodelici čaja ali kave in se prijetno posladkajte.