Veganski tiramisu brez sladkorja
Tiramisu je kulinarična klasika, ki tekne marsikateremu ljubitelju kave in dobrih, nežnih sladic. Tak je tudi veganski tiramisu brez sladkorja, ki pa je vseeno sladek in kremast. Kot že ime pove, vsebuje le sestavine rastlinskega izvora, namesto sladkorja pa sem uporabila datlje. Pripravila sem ga v kozarčku, lahko pa ga seveda tudi v manjšem pekaču.
Pripomočki za veganski tiramisu brez sladkorja
- 3 kozarčki po 3 dl
- palični mešalnik
Sestavine za veganski tiramisu brez sladkorja
Za 3 kozarčke po 3 dl:
- 100 g datljev
- 150 g tofuja
- 30 g mletih mandljev
- 2,5 dl kuhane kave
- pol žličke ruma
- 6 piškotov savoiardi
- 1 žlička kakava v prahu za posip
Postopek za veganski tiramisu brez sladkorja
100 g datljev najprej namakamo čez noč. To naredimo tako, da jih razkoščičimo, narežemo in stresemo v skledico ter dolijemo toliko hladne vode, da so pokriti in še malo več, saj bodo datlji vodo vsrkali.
Naslednji dan (ali po vsaj nekaj urah) datljem odlijemo vodo, dodamo pa jim 30 g mletih mandljev in 150 g tofuja.
Sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo še nekaj žlic kuhane in ohlajene kave.
Pripravimo 3 kozarčke ali posodo, v katero bomo zlagali plasti kreme in piškotov. Preostanek kuhane kave nalijemo v globok krožnik, dolijemo pol žličke ruma in v tekočino pomočimo en piškot, ki ga po potrebi prelomimo na koščke. Po en piškot damo v vsak kozarec. Čez damo nekaj (približno 1 žlico) kreme iz tofuja.
Postopek ponovimo še enkrat, tako da porabimo vseh 6 piškotov in vso kremo.
Zadnja plast naj bo krema, ki jo posujemo z žličko kakava v prahu. Pomagamo si s cedilom.
Veganski tiramisu brez sladkorja je končan. Postrežemo ga lahko takoj ali pa ga shranimo v hladilnik, kjer sicer zdrži nekaj dni, a ga je bolje ponuditi čimprej.
Dober tek!
Če vas zanima recept za klasičen tiramisu, kliknite sem.
Za vegane pa pripravite še te sladice:
- Čokoladna krema iz cvetače.
- Veganska cheesecake slivova pita.
- Veganska čokoladna torta s pomarančo in mandarino.
- Veganska sladica z jagodami in čokolado.