Veganski buhteljni
Print Friendly, PDF & Email

Veganski buhteljni so puhasti kot oblak in se kar topijo v ustih. Pripravijo se hitro, le za vzhajanje in peko si je treba vzeti nekaj časa. Zelo prijajo za večerjo ali zajtrk. Pospremljeni s skodelico toplega kakava, kave ali čaja so še bolj slastni. Lahko jih vzamemo s seboj za malico v službi. Pozor! Nikoli ne boste pojedli samo enega (edino le, če je zadnji).

veganski-buhteljni

Veganski buhteljni – pripomočki:

  • ročni mešalnik z nastavki za gnetenje
  • pekač dimenzij 20×27 cm

Veganski buhteljni – sestavine:

(za 12 kosov)

  • 450 g gladke bele moke
  • 85 g sladkorja
  • 85 g margarine
  • 250 ml mlačnega ovsenega mleka
  • 25 g kvasa
  • ščep soli
  • marmelada za nadev
  • sladkor v prahu za posip

Veganski buhteljni – priprava:

Na nizki temperaturi stopimo margarino. Mleko segrejemo do mlačnega. Ovseno mleko prilijemo stopljeni margarini in preverimo temperaturo, ki naj bo med 30 in 35 stopinj Celzija.

V posodo v katero bomo zamesili testo nadrobimo kvas. Prilijemo malo mešanice iz margarine in ovsenega mleka in premešamo do gladkega. Prilijemo preostalo stopljeno margarino z ovsenim mlekom. Dodamo sladkor, moko in sol.

Vse skupaj z ročnim mešalnikom z nastavki za gnetenje zgnetemo v testo. 5 minut gnetenja bo dovolj.  veganski-buhteljniPokrijemo s čisto krpo in pustimo vzhajati 1 uro. veganski-buhteljniVzhajano testo stehtamo in ga nato razdelimo na 12 enako težkih kosov. Moji so bili težki 73 g. Vsak kos testa najprej oblikujemo v kroglico in nato sploščimo. Na sredino damo eno čajno žličko marmelade (moja je bila domača jagodna marmelada). Testo zavihamo okoli marmelade, kot bi želeli oblikovati mošnjiček. Robove testa dobro zatisnemo. veganski-buhteljniBuhteljne z zatisnjeno stranjo navzdol odlagamo v dobro nameščen pekač. Tako pripravljene buhteljne pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut.

Navadno pečico segrejemo na 175 °C. Buhteljne pečemo 35 – 40 minut. Če se nam zdi, da so zgoraj že dovolj zapečeni, jih pokrijemo, da ne bodo pretemni. Običajno to naredim po pol ure pečenja. veganski-buhteljniKo so buhteljni pečeni, jih vzamemo iz pekača in na mrežici ohladimo. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo. veganski-buhteljniUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor