Veganski bananini mafini z jagodami
Veganski bananini mafini z jagodami za sladkanje brez slabe vesti. Mufini pridejo zelo puhasti in rahli ter ravno prav sladki. Veganski bananini mafini z jagodami ne vsebujejo pšenične moke, tako da so brez glutena. Namesto pšenične moke je v mafinih ovsena moka ter kanček riževe moke. Ker so mafini veganski, pomeni, da ne vsebujejo niti jajc niti mleka.
Veganski bananini mafini z jagodami – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- 2 skledi/plastični posodi
- merilna posoda za tekočine
- blender
- ožemalnik za limone
- jedilna žlica
- čajna žlička
- metlica za stepanje
- kuhalica/žlica
- pekač za mafine
- papirnati / silikonski modelčki za mafine
- pečica
Veganski bananini mafini z jagodami – sestavine:
(za 12 mafinov)
- 250 g ovsene moke (ali v blenderju/multipraktiku zmiksanih ovsenih kosmičev)
- 55 g riževe moke
- 1 jedilno žlico Gustina
- ščep mlete vanilije
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli
- 180 ml ovsenega napitka
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 2 zelo zreli banani (cca. 280, 290 g – tehtani olupljeni)
- 80 ml javorjevega sirupa
- 30 ml (2 jedilni žlici) kokosovega olja
- 1 jedilna žlica zmletih lanenih semen
- 70 g sladkorja
- cca. 130 g na manjše koščke narezanih svežih jagod
Veganski bananini mafini z jagodami – priprava:
Najprej stisnemo limonin sok iz polovice limone in ga damo 1 čajno žličko v ovseni napitek. Damo na stran.
V večjo plastično posodo damo ovseno moko, riževo moko, Gustin – koruzni škrob, pecilni prašek, vanilijo ter sol. Dobro premešamo. Sama ovseno moko pripravim tako, da v blenderju enostavno zmiksam ovsene kosmiče.Zreli banani zmiksamo v blenderju. Lahko ju tudi pretlačimo z vilico, vendar nam bo to vzelo več časa. Kokosovo olje stopimo (če že ni) na nizki temperaturi.
V manjšo posodo damo zmiskani oz. pretlačeni zreli banani, ovseni napitek z limoninim sokom, javorjev sirup, stopljeno kokosovo olje, sladkor ter lanena semena. Dobro premešamo.
Mokre sestavine potem dodamo k suhim ter dobro premešamo. Čisto na koncu v maso vmešamo še na majhne koščke narezane jagode ter jih previdno vmešamo v maso. Nekaj koščkov jagod si običajno prihranim in jih položim na vrh mafinov, preden jih dam v pečico.
Pekač za mafine obložimo z modelčki za mafine ter vanje vlijemo maso za mafine. Nekaj koščkov jagod (če smo si jih prihranili) damo na vsak mafin, preden jih damo v pečico.
Mafine damo v predhodno ogreto pečico (navadna) na 180 °C in jih pečemo 20-25 minut.
Pečene mafine po želji posujemo z malo sladkorja v prahu.Uživaljte v okusih!