Vaniljeva torta z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Vaniljeva torta z borovnicami je zelo okusna in osvežilna, sladko kislega okusa, saj se v njej prepletajo okusi vanilje, borovnic ter sladke in kisle smetane. Obdana s piškoti ima zelo mehko in sočno, z borovnicami obdano tortno dno. Je odlična kremna sladica.

Vaniljeva torta z borovnicami

Pripomočki za vaniljevo torto z borovnicami

  • električni mešalnik
  • papir za peko
  • okrogli tortni model premera 28 cm

Sestavine za vaniljevo torto z borovnicami

Za 12 kosov.

Za tortno dno:

  • 6 celih jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 6 žlic bele gladke moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1 jušna žlica sončničnega olja

Za polivko tortnega dna:

  • 80 -100 g zamrznjenih borovnic
  • 5-6 velikih jušnih žlic slivove ali borovničeve marmelade

Za kremo:

  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 200 g kisle smetane
  • 1 list želatine
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlica sladkorja
  • sok ene limone
  • 2 vaniljeva pudinga (prašek)
  • 1 žlica škroba (npr. Gustin, Gusnel, …)
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 6 dl mleka

In še:

  • 110 g baby –  savoiardi piškotov za tortno obrobo
  • 2-3 dl mleka za namakanje piškotov.

Kako pripravimo vaniljevo torto z borovnicami

Najprej pripravimo tortno dno in sicer tako, da v večjo posodo ubijemo 6 celih jajc ter s pomočjo električnega mešalnika dobro vmešamo jajca. Med mešanjem jajčni masi postopoma dodamo 6 žlic sladkorja. Ko je sladkor dobro vmešan (stepamo nekaj minut), dodamo še 6 žlic bele gladke moke in 1 žlico sončničnega olja. Dobro združimo vse sestavine ter na koncu dodamo 1 vrečko pecilnega praška in ga na rahlo vmešamo med sestavine.

Sedaj vzamemo tortni model in ga obložimo s papirjem za peko, vanj vlijemo pripravljeno jajčno maso, postavimo v na 180 °C segreto ventilacijsko pečico in  biskvit pečemo približno 25 minut. Čas in temperaturo pečenja po potrebi prilagodimo svoji pečici.

Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice, še vroč biskvit obrnemo okoli in ostanimo papir za peko, ter biskvit vrnemo nazaj v tortni model.

 

Takoj, ko še vroč biskvit vrnemo nazaj v pekač, še vročega potrosimo z 80-100 g zamrznjenih borovnic. Na borovnice damo še 5- 6 žlic borovničeve ali slivove marmelade ter vse skupaj s pomočjo žlice premažemo po biskvitu in pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi ter vpije tekočine zamrznjenih borovnic in marmelade.

Sedaj se lotimo kreme.
Najprej vzamemo 6 dl mleka in od celote odvzamemo 6 žlic mleka, preostalo mleko pa postavimo na štedilnik. Medtem, ko čakamo, da mleko zavre, 6 žlicam mleka, ki smo jih odvzeli od celote, dodamo 1 žlico škroba, 2 vrečki vanilijevega pudinga, 6 žlic sladkorja in 1 vrečko vaniljevega sladkorja. Sestavine dobro premešamo tako, da ne bo grudic ampak lepa gladka pudingova masa. Ko mleko v loncu zavre, vanj vlijemo pudingovo maso in med stalnim mešanjem skuhamo tako, kot običajno kuhamo puding (glej navodila na vrečki puding praška).

Ko je puding skuhan, ga pokrijemo (lahko tudi z živilsko folijo) in postavimo na hladno, da se čim prej popolnoma ohladi.
Med tem časom vzamemo 500 ml sladke smetane in trdo stepemo. V tretjo posodo stresemo 200 g kisle smetane, ji dodamo 1 žlico sladkorja in 1 vrečko vaniljevega sladkorja ter vse dobro premešamo.

V manjšo posodico iztisnemo sok 1 limone in ga nekoliko segrejemo. V topel limonin sok dodamo en listič želatine, ter počakamo, da se želatina popolnima raztopi. Tako raztopljeno želatino in limonin sok postopoma vlijemo v kislo smetano in med vlivanjem nenehno mešamo. Ko so vse tri kreme ohlajene, jih preprosto združimo z pomočjo električnega mešalnika na najnižji hitrosti.

Sedaj ponovno vzamemo model, v katerem smo pripravili tortno dno. Podolgovate baby piškote prerežemo na polovico. Vsak kos posebej namočimo v mleko ter ga položimo na steno tortnega modela tako, da obkrožimo celotni rob torte.

Sedaj v model denemo pripravljeno kremo in jo enakomerno porazdelimo. Vaniljevo torto postavimo v hladilnik in pustimo, da se dobro ohladi, najbolje čez noč.

Vaniljeva torta z borovnicami je pripravljena, po želji jo lahko pred postrežbo še dodatno okrasimo s čokoladnimi drobtinami. mletimi orehi, lešniki ali mandlji.

Prijetno sladkanje. 🙂

 

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor