Trobarvna torta
Print Friendly, PDF & Email

Trobarvna torta je tista prava torta, ki bo zadovoljila še tako zahtevnega čokoholika. Ponuja in razdaja se s svojim polnim čokoladno-orehovim okusom. Razveseli naše brbončice, če pa jo znamo lepo okrasiti, pa je lepa tudi za oko. Nisem ravno vešča pri okraševanju slaščic, vendar je Trobarvna torta tako dobra, da že ob prvem grižljaju pozabimo, da rožice po oblivu niso bile simetrično razporejene. Priprava te torte je enostavna in ne zahteva posebnega slaščičarskega znanja, tako je primerna za vsakega začetnika.

Trobarvna torta

Trobarvna torta – pripomočki

  • mešalnik
  • posoda za mešanje
  • 3 manjše posode za mešanje
  • posoda za stepanje
  • metlica za mešanje
  • kozica
  • pekač za torto (premer 23 cm)
  • papir za peko
  • pečica (klasična)
  • nož
  • žlica
  • tehtnica

Trobarvna torta – sestavine

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 20 dag kristalnega sladkorja
  • 10 dag bele mehke moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 10 dag mletih orehov
  • 100 ml mleka
  • 50 ml olja
  • 50 ml ruma
  • 2 žlici kakava
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja

Za kremo

  • 500 g mascarponeja
  • 250 ml sladke smetane
  • 100 g bele čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g temne čokolade

Za obliv – temni

  • 230 g temne čokolade
  • 180 ml  sladke smetane (za stepanje)
  • 1 žlica ruma

Za obliv – svetli

  • 100 g bele čokolade
  • 80 ml sladke smetane (za stepanje)

Za premaz ob straneh

  • 250 ml sladke smetane

Trobarvna torta – postopek

V posodi za mešanje najprej penasto zmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo olje, mleko in rum. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, orehe in kakav ter to suho maso počasi dodajamo v jajčno maso. Še malo pomešamo, da dobimo gladko maso ter jo vlijemo v pekač za torte, katerega smo obložili s papirjem za peko. Pečemo pribl. 25 minut v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.

Trobarvna torta

Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in malo pustimo, da se ohladi. Ohlajenega prerežemo na polovico. Biskvit po želji navlažimo (z rumom, s sadnim sokom).

Trobarvna torta

Trobarvna torta

 

 

 

 

 

Zdaj se lotimo priprave kreme. Stepemo sladko smetano, v drugi posodi dobro premešamo mascarpone, da je struktura le tega homogena.

Trobarvna torta

Smetano in mascarpone zmešamo skupaj in maso razdelimo na tri enake dele. V kozici najprej stopimo temno čokolado in jo vmešamo v eno od skodelic (s smetano in mascarponejem).

Trobarvna torta

trobarvna-torta-6

 

 

 

 

 

Kremo namažemo na spodnjo polovico biskvita.

trobarvna-torta-10

Nadalje stopimo mlečno čokolado in jo vmešamo v drugo skodelico in jo namažemo na spodnjo kremo s temno čokolado.

Trobarvna torta

Trobarvna torta

 

 

 

 

 

Postopek ponovimo še z belo čokolado in jo namažemo na spodnji dve kremi.

Trobarvna torta

Trobarvna torta

 

 

 

 

 

Na zgornjo kremo položimo drugo polovico biskvita.

Trobarvna torta

Za obliv, v kozici skoraj do vretja segrejemo sladko smetano in jo odstavimo z ognja. V smetano nalomimo čokolado na manjše koščke in pustimo tako stati cca 2 minuti. Ko se čokolada v smetani zmehča, dodamo rum in z metlico dobro premešamo, da dobimo gladko maso.

trobarvna-torta-16

Trobarvna torta

 

 

 

 

 

Maso pustimo, da se malo ohladi in jo vmes še malo pomešamo. Ko se obliv malo ohladi in postane gostejši, torto lažje oblivamo. Najprej z nekaj obliva premažemo le površino torte in pustimo, da se strdi. Med tem časom namažemo torto s stepeno smetano še ob straneh.

Trobarvna torta

Trobarvna torta

 

 

 

 

 

S preostalim temnim čokoladnim prelivom oblijemo torto.

trobarvna-torta-20

Za pripravo svetlega obliva ponovimo postopek: najprej segrejemo smetano skoraj do vretja, vanjo nalomimo belo čokolado in pustimo stati cca 2 minuti. Ko se je čokolada zmehčala, vse skupaj premešamo.

Trobarvna torta

oblijemo po robovih torte … in jo okrasimo po svojem okusu. Torto čez noč postavimo v hladilnik.

Trobarvna torta

Tako, pripravljena je za razrez. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.7]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor