Trobarvna torta
Trobarvna torta je tista prava torta, ki bo zadovoljila še tako zahtevnega čokoholika. Ponuja in razdaja se s svojim polnim čokoladno-orehovim okusom. Razveseli naše brbončice, če pa jo znamo lepo okrasiti, pa je lepa tudi za oko. Nisem ravno vešča pri okraševanju slaščic, vendar je Trobarvna torta tako dobra, da že ob prvem grižljaju pozabimo, da rožice po oblivu niso bile simetrično razporejene. Priprava te torte je enostavna in ne zahteva posebnega slaščičarskega znanja, tako je primerna za vsakega začetnika.
Trobarvna torta – pripomočki
- mešalnik
- posoda za mešanje
- 3 manjše posode za mešanje
- posoda za stepanje
- metlica za mešanje
- kozica
- pekač za torto (premer 23 cm)
- papir za peko
- pečica (klasična)
- nož
- žlica
- tehtnica
Trobarvna torta – sestavine
Za biskvit
- 4 jajca
- 20 dag kristalnega sladkorja
- 10 dag bele mehke moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 10 dag mletih orehov
- 100 ml mleka
- 50 ml olja
- 50 ml ruma
- 2 žlici kakava
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
Za kremo
- 500 g mascarponeja
- 250 ml sladke smetane
- 100 g bele čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g temne čokolade
Za obliv – temni
- 230 g temne čokolade
- 180 ml sladke smetane (za stepanje)
- 1 žlica ruma
Za obliv – svetli
- 100 g bele čokolade
- 80 ml sladke smetane (za stepanje)
Za premaz ob straneh
- 250 ml sladke smetane
Trobarvna torta – postopek
V posodi za mešanje najprej penasto zmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo olje, mleko in rum. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, orehe in kakav ter to suho maso počasi dodajamo v jajčno maso. Še malo pomešamo, da dobimo gladko maso ter jo vlijemo v pekač za torte, katerega smo obložili s papirjem za peko. Pečemo pribl. 25 minut v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.
Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in malo pustimo, da se ohladi. Ohlajenega prerežemo na polovico. Biskvit po želji navlažimo (z rumom, s sadnim sokom).
Zdaj se lotimo priprave kreme. Stepemo sladko smetano, v drugi posodi dobro premešamo mascarpone, da je struktura le tega homogena.
Smetano in mascarpone zmešamo skupaj in maso razdelimo na tri enake dele. V kozici najprej stopimo temno čokolado in jo vmešamo v eno od skodelic (s smetano in mascarponejem).
Kremo namažemo na spodnjo polovico biskvita.
Nadalje stopimo mlečno čokolado in jo vmešamo v drugo skodelico in jo namažemo na spodnjo kremo s temno čokolado.
Postopek ponovimo še z belo čokolado in jo namažemo na spodnji dve kremi.
Na zgornjo kremo položimo drugo polovico biskvita.
Za obliv, v kozici skoraj do vretja segrejemo sladko smetano in jo odstavimo z ognja. V smetano nalomimo čokolado na manjše koščke in pustimo tako stati cca 2 minuti. Ko se čokolada v smetani zmehča, dodamo rum in z metlico dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
Maso pustimo, da se malo ohladi in jo vmes še malo pomešamo. Ko se obliv malo ohladi in postane gostejši, torto lažje oblivamo. Najprej z nekaj obliva premažemo le površino torte in pustimo, da se strdi. Med tem časom namažemo torto s stepeno smetano še ob straneh.
S preostalim temnim čokoladnim prelivom oblijemo torto.
Za pripravo svetlega obliva ponovimo postopek: najprej segrejemo smetano skoraj do vretja, vanjo nalomimo belo čokolado in pustimo stati cca 2 minuti. Ko se je čokolada zmehčala, vse skupaj premešamo.
oblijemo po robovih torte … in jo okrasimo po svojem okusu. Torto čez noč postavimo v hladilnik.
Tako, pripravljena je za razrez. Prijetno sladkanje!