Torta rdeči žamet ali “red velvet”
Print Friendly, PDF & Email

Kompleksna sladica, ampak samo po izgledu, priprava pa res ni težavna, tako da, če se komu približuje kakšen damski rojstni dan, vam jo toplo priporočam. Torta rdeči žamet je prava spogledljivka in očara tako z izgledom kot z okusom.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-17

 Torta rdeči žamet – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • 1 večja in 4 srednje sklede
  • kuhinjska pečica
  • okrogel pekač za torto, premera cca 30 cm
  • papir za peko
  • metlica
  • mešalnik
  • nož za mazanje kreme
  • nož za rezanje biskvita ali pripomoček za rezanje tort
  • žlica 2x
  • čajna žlička
  • merica za tekočine
  • kuhinjska krpa
  • pladenj za torto
  • skodelica
  • škarje za papir
  • brizgalka za krašenje torte, z nastavki – po želji!

Torta rdeči žamet – sestavine:

Biskvit:

  • 250 g gladke moke
  • 1 pecilni prašek
  • polna žlica kakava v prahu
  • ščepec soli
  • 250 g sladkorja
  • 1 dl olja
  • 5 jajc
  • strok vanilje
  • rdeča barva za živila (količina je odvisna od tega, koliko je vaša barva močna, jaz sem uporabila barvo v pasti in sicer 1 polno čajno žličko)
  • 1 dl vode

Krema:

  • 500 g mascarpone sira
  • 400 g sladkane smetane za stepanje
  • sladkor v prahu po potrebi
  • žlica ruma (po okusu)

400 ml mleka in 4 žlice ruma za namakanje biskvita.

Maslo za mazanje pekača.

Torta rdeči žamet – postopek:

Pečico segrejemo na 180°C. Pripravimo 4 sklede, od tega eno večjo, v prvi, večji skledi, z žlico zmešamo moko, pecilni prašek, kakav in sol.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet

V drugi skledi dobro zmešamo sladkor in olje.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-2

Nato, vzamemo strok vanilje, ga razpolovimo, in iz njega z nožem postrgamo dišeča semena vanilje.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-3
Iz vaniljevega stroka postrgamo dišeče male semenke.

Damo jih v tretjo skledo, skupaj z rumenjaki 5ih jajc in rdečim barvilom za živila, dobro zmešamo, dokler se barva popolnoma enakomerno ne pomeša z rumenjaki in vanilijo.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-4
Pazimo, da se barvne mase ne dotikamo, drugače bomo imeli rdeče prste še naslednja 2 dni. 😛

V četrti skledi trdo stepemo 5 beljakov.

Rdečo maso primešamo sladkorju z oljem, ter dodamo vodo, dobro premešamo, ali pa kar stepemo z mešalnikom.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-5

Rdečo maso primešamo suhi zmesi; moke, kakava, pecilnega praška in soli. Vse skupaj spet dobro premešamo, dokler masa ni enotna.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-6

Na koncu z metlico, počasi dodamo še beljake. Masa naj bo gladka.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-7

V okrogel pekač nastavimo papir za peko, ki ga zrežemo v krog, velikost odmerimo tako, da pekač položimo na papir za peko, in s škarjami obrežemo okoli pekača, ali prej krog obrišemo s svinčnikom. Tako, da bo lepo sedel na dno pekača, ter robove pekača namastimo z malo masla.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-8

Maso zlijemo v pekač in postavimo v pečico. Pečemo 40 do 43 minut. Ko je biskvit pečen, naj se hladi vsaj 10 minut, predenj ga vzamemo iz pekača.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-9  torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-10

Ko smo biskvit vzeli iz pekača, ga obrnemo okoli, na čisto kuhinjsko krpo, in odstranimo peki papir.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-11

Obrnemo ga nazaj, nato mu najprej odrežemo “izboklino”, ki je nastala od pečenja, da dobimo ravno površino torte. Nato biskvit z nožem ali pripomočkom za rezanje tort, režemo na cca 1 cm debele rezine. Rezine zlagamo po vrsti, kot jih režemo, tako da bodo, ko bo torta sestavljena v istem vrstnem redu, kot se je biskvit pekel.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-12

Prvo, torej spodnjo plast, položimo na pladenj za torto. Pripravimo mleko z rumom za namakanje biskvita, če želite mu lahko dodate žlico sladkorja. Mleko in rum, z žlico enostavno zmešamo skupaj v skodelici ali manjši skledici.

Pripravimo kremo, tako da, stepemo sladko smetano in jo dodamo mascarpone sir, ter rum. Kremo mešamo dokler ni gladka, ne pretiravamo, ker se lahko iz smetane začne izločati maslo in bo zato krema postala grudasta, če krema ni dovolj sladka ji lahko dodamo sladkor v prahu, po okusu.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-13

Biskvit namakamo z žlico, tako da je približno enakomerno napojen, ampak ne pretiravamo, iz biskvita ne sme odtekati.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-14

Kremo namažemo enakomerno, po celotni površini biskvita, cca 8 mm na debelo.

torta-rdeci-zametali--red-velvet-15

Čez kremo položimo naslednjo plast biskvita, ki jo prav tako napojimo z mlečno-rumovo mešanico. Spet namažemo kremo in nanjo položimo zadnjo plast biskvita, ki jo tudi napojimo z našo mlečno-rumovo mešanico. Nato celotno torto premažemo s kremo in jo okrasimo po želji, z brizgalko ali s čim drugim, vam ljubšim pripomočkom.

Moja torta, rdeči žamet ali “red velvet”, je bila namenjena za rojstni dan posebne damice, in sem jo zato bolj “bogato” okrasila. Krema je bele barve in če je torta brez dodatkov na vrhu, zgleda nekako preveč “poročno”. 😛 Biskvit, ki nam je ostal od “izbokline” po pečenju, lahko zdrobimo med prsti in s tem posipamo torto.

torta-rdeci-zamet-ali-red-velvet-16
Torta okrašena z drobci biskvita in nasekljanimi oreščki.

(The cake is a Lie!!) 😛

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor