Torta mimoza z ananasom
Torta mimoza (mimosa all’ ananas) je klasična sladica, primerna za pripravo ob dnevu žena oziroma za 8. marec. Njena rumena barva in dekoracija z biskvitom spominjata na pravo mimozo, rožo, ki je značilna ob tem prazniku.
Torta mimoza z ananasom je elegantna in okusna, obogatena s svežino, ki ji jo da prav ananas.
Pripomočki za pripravo torte mimoza
- sklede in metlice
- električni mešalnik
- pekač 24 cm premera in peč
- večji in manjši noži
- metlice in lopatica
Sestavine za pripravo torte mimoza
Za biskvit 24 cm premera:
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 75 g moke
- 75 g jedilnega škroba
- ščepec soli
- vaniljin strok
Za nadev:
- 700 g slaščičarski kreme
- 500 ml smetane za stepanje
- 500 g ananasa
Postopek za pripravo torte mimoza
Torte mimoza z ananasom se lotimo s pripravo biskvita. Najprej damo v skledo jajca, sladkor in ščepec soli. Vaniljin strok zarežemo in iz njega poberemo semena. Semena damo v skledo z jajci, stroka pa ne zavržemo, damo ga v posodo s sladkorjem in tako bomo v enemu tednu dobili domač vaniljin sladkor.
Jajca in ostale sestavine stepamo 10 minut na srednji hitrosti, da se lepo spenijo. Moko in škrob zmešamo skupaj in ju presejemo. Nato jih ročno primešamo jajčni zmesi.
Dobljeno zmes zlijemo v pekač, ki smo ga predhodno namastili, pečemo 40 minut v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija. V primeru, da imate ventilacijsko pečico zadošča, da segrejeta pečico na 160 stopinj Celzija.
Da ne bo pomote, zadošča vam en sam pekač. Moj obroč se ni hotel zatakniti na 24 cm premera, zato je potreboval malo pomoči.
Pečen biskvit pustimo v pekaču da postane mlačen, nato ga vzamemo ven in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Medtem, ko se biskvit peče, pripravimo slaščičarsko kremo.
Ananas odcedimo in zrežemo na majhne koščke, bolj majhni kot so koščki, bolj prijeten nadev za torto bomo dobili. Uporabimo lahko tako ananas s pločevinke kot tudi svež ananas.
Ananasovega soka ne zavržemo temveč ga obogatimo z žlico ali dvema ruma in ga prihranimo, da ga bomo uporabili za navlažitev biskvita. V primeru, da je torta namenjena otrokom, alkohol izpustimo. In seveda, če se odločite za svež ananas lahko biskvit navlažite z mlekom.
Smetano, ki naj bo čimbolj hladna, stepemo in jo primešamo v slaščičarsko kremo, ko je leta popolnoma hladna. Najprej ji primešamo eno ali dve žlici smetane, da dobimo podobni teksturi in se tako izognemo grudicam.
Dobljeno kremo razdelimo na pol in eni polovici primešamo ananasove koščke, tako smo dobili nadev naše torte mimoza.
V roke vzamemo biskvit in malo pod robom odrežemo disk biskvita.
S pomočjo manjšega noža, v spodnji del biskvita, zarežemo 2–3 cm proč od roba biskvita in ga izdolbemo. Paziti moramo, da nam na dnu ostane vsaj 2 cm biskvita.
Biskvit, ki smo ga izdolbli zrežemo na kockice in prihranimo za kasnejšo okrasitev torte. Tudi tukaj velja, da manjše kot so kocke bolje je, kajti videz bobolj spominjal na mimozo.
Spodnji del biskvita namočimo z ananasovim sokom, pri tem pazimo, da ostane rob kompakten, da ne bo popustil.
In prišel je čas, da sestavimo torto mimoza. V spodnji del biskvita damo kremo s koščki ananasa.
Kremo lepo izravnamo in prekrijemo s predhodno dobljenim diskom ter ga malo namočimo. Torto premažemo s slaščičarsko kremo, ki smo jo dali na stran.
Okrasimo torto z majhnimi kockami biskvita in že imamo torto, ki spominja na mimozo.
Torta mimoza je pripravljena, le še počivati mora 3–4 ure v hladilniku.
Dober tek!