Slaščičarska krema
Print Friendly, PDF & Email

Slaščičarska krema je ena izmed najbolj uporabljenih krem v slaščičarstvu. Slaščičarsko kremo lahko uporabimo tako za nadev pite, princesk, peciva iz listnatega testa, kot torte, za pripravo “semifreddov“, pudingov in ne nazadnje kot samostojno sladico v kozarčku.

Slaščičarska krema je zelo praktična, saj z manjšimi spremembami pri količinah sestavin dobimo različne teksture, ki so primerne za različne uporabe. Na primer, če delamo sladico v kozarčku bomo naredili bolj redko kremo, da bo bolj prijetna za pojest, medtem ko bomo naredili bolj gosto kremo, če jo bomo rabili za nadeve tort, pit in princesk saj ne želimo, da da krema odtekla.

slascicarska krema 12

Vaniljeva aroma je klasika pri tej kremi, a lahko vaniljev strok zamenjamo z lupino 1 pomaranče oz. limone ali 2 limet in tako dobimo popolnoma nov okus, z aromo agrumov, ki so nam najbolj všeč.

Za pripravo slaščičarske kreme potrebujemo rižev/koruzni škrob, le tega lahko nadomestimo tudi s krompirjevim škrobom ampak bomo v tem primeru dobili malo bolj lepljivo kremo. Najbolj priporočljiv je rižev škrob, saj naredi kremo bolj rahlo in v primeru, da jo zamrznemo se bolje ohranja kot pri uporabi drugih škobov.

V primeru, da trenutno nimamo doma nobenega od naštetih vrst škroba ga lahko nadomestimo tudi z moko, v tem primeru bo naša slaščičarska krema bolj blede barve.

Pripomočki za pripravo slaščičarske kreme

  • lonec in stepalo
  • električni mešalnik
  • sklede in prozorna folija

Sestavine za pripravo 1 kg slaščičarske kreme

  • slascicarska krema6 rumenjakov
  • 140 g sladkorja
  • 45 g riževega/koruznega škroba
  • 1 vaniljin strok
  • 400 ml mleka
  • 100 ml smetane

Postopek priprave slaščičarske kreme

Za pripravo slaščičarske kreme damo v lonec mleko in smetano ter položimo zmeren ogenj. Vzamemo vaniljev strok, ga zarežemo in vzamemo ven vaniljina semena.slascicarska krema 1

Tako vaniljina semena kot vaniljev strok damo v lonec z mlekom in smetano dokler ne zavre. Nato odstranimo z ognja in pustimo v infuziji vsaj 5 minut.

slascicarska krema 2

Medtem ko je vaniljev strok v infuziji v skledi stepemo rumenjake s sladkorjem. Stepamo dokler ne dobimo homogene zmesi, ki ji primešamo rižev škrob. Glede na namene, ki jih imamo s slaščičarsko kremo jo naredimo bolj gosto tako, da uporabimo 50 g riževega škroba, ali pa bolj redko tako, da uporabimo le 40 g škroba.

slascicarska krema 3

Vaniljev strok umaknemo z infuzije in jo počasi prilijemo jajčni zmesi. Kogar motijo črne pikice vaniljevih semen v slaščičarski kremi, naj infuzijo pred tem precedi. Mislim pa, da so vaniljina semena samo dokaz kvalitete tega izdelka.

slascicarska krema 4

Stroka ne vržemo proč, ampak ga zapremo v hermetično posodo s sladkorjem in v tednu dni bomo imeli doma narejen vaniljev sladkor. Po šestih tednih pa bo ta enkraten.

slascicarska krema 5

Vse skupaj prelijemo nazaj v lonec, ki ga ponovno postavimo na zmerni ogenj. Konstantno mešamo dokler se ne krema zgosti in zavre.

slascicarska krema 7

Dobljeno kremo odstranimo z ognja in preložimo v stekleno posodo ter jo prekrijemo s prozorno folijo na dotik. Tako, da ne bo slaščičarska krema naredila neprijetne skorjice. Kadar rabimo, da se krema hitro pohladi jo damo v nizko in široko posodo.

slascicarska krema 10

Slaščičarsko kremo pokrito s prozorno folijo najprej pustimo zunaj, da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo damo še v hladilnik. Tako pripravljeno slaščičarsko kremo lahko hranimo v hladilniku 3-4 dni. Zmrznjeno pa hranimo do enega meseca v skrinji.

slascicarska krema 11

Naša slaščičarska krema je sedaj pripravljena za uporabo, odločiti se moramo samo v kakšni sladici jo bomo poskusili ;-).

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor