Torta malinca
Torta malinca je enostavna, a okusna torta. Rahel biskvit in nežna, puhasta jogurtova ter malinina krema vas bodo prepričali.
Pripomočki za pripravo torte malinca:
- 2 posodi za stepanje
- mikser
- žlica
- okrogli pekač premera 26 cm
- peki papir
- palični mešalnik
- posoda za kuhanje
Sestavine za pripravo torte malinca:
Biskvit:
- 3 jajca
- 3 žlice sladkorja
- 3 žlice moke
- ščep sode bikarbone
- žlica olja
- žlica vode
- žlica ruma
Za navlažitev:
- 0,3 dcl vode
- 0,2 dcl ruma
Jogurtova krema:
- 250 ml sladke smetane
- 180 g čvrstega jogurta
- 40 g sladkorja v prahu
- 1 vrečka želatine fix
Malinina krema:
- 250 g malin (svežih ali zamrznjenih)
- 50 g sladkorja
- 250 ml sladke smetane
- 250 g mascarponeja
- 3 listi želatine
Postopek priprave torte malinca:
Najprej se lotimo peke biskvita. Ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepemo, da rahlo naraste. Rumenjakom dodamo vodo, olje in rum ter premešamo. Dodamo še moko s sodo bikarbono in premešamo. Nato dodamo še sneg iz beljakov in narahlo premešamo. Maso damo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo v klasični pečici ogreti na 180 °C, približno 10 minut. Biskvit ohladimo. Ohlajen biskvit damo na servirni krožnik in ga navlažimo z mešanico ruma in vode. Okrog biskvita damo obod torte(lahko tudi acetatno folijo, če jo imate). Nato se lotimo priprave krem. Za jogurtovo kremo v eni posodi stepemo sladko smetano do čvrstega. V drugi posodi pa na hitro zmiksamo jogurt s sladkorjem in mu dodamo želatino fix ter mešamo še kakšno minuto. Jogurtovi mešanici dodamo stepeno sladko smetano in dobro premešamo.
Kremo prelijemo prek biskvita in damo v hladilnik. Nato se lotimo priprave malinine kreme. Maline, sama sem uporabila zamrznjene, pokuhamo z žlico vode, da se dobro zmehčajo in spustijo sok. Zmiksamo jih s paličnim mešalnikom in po želji precedimo. Lističe želatine namočimo v hladno vodo. Sladko smetano z mascarponejem stepemo do čvrstega. V rahlo ohlajene maline dodamo sladkor in ožete liste želatine. Dobro premešamo, da se sladkor in želatina raztopita. Malinam po žlicah dodamo stepeno sladko smetano in dobro premešamo.
Kremo prelijemo prek jogurtove kreme in damo v hladilnik za vsaj nekaj ur, še bolje pa kar čez noč.
Torto damo iz oboda (preden obod odpremo, z ostrim nožem zarežemo okrog oboda-če ste uporabili acetatno folijo to ni potrebno) in okrasimo po želji. Sama sem torto zamrznila in oblila z mirror glaze.
Prijetno sladkanje.