Torta čokoladni tris
Print Friendly, PDF & Email

Želite dobro, okusno in na hitro narejeno torto? Se pri izdelavi želite izogniti peki v pečici? Imate radi kremaste torte nežnega okusa, ki hkrati niso dodatno sladkane? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem morate poskusiti torto čokoladni tris. Sledite temu receptu in naredite odličen čokoladni tris, s katerim boste zagotovo razveselili vso družino. Čokoladni tris je torta s tremi vrstami čokolade, in sicer belo, temno in mlečno. Njeni prepletajoči se okusi so navdušili tudi najbolj zahtevne. Po tem receptu boste naredili 10 do 12 kosov zelo okusne čokoladne torte, ki se ji ni mogoče upreti.

Pripomočki za torto čokoladni tris:

 • lonec velikosti 2 l za topljenje čokolade
 • 3 posode za mešanje sestavin
 • okrogli model za torto premera 26-28 cm
 • električni mešalnik
 • električni ali ročni mlinček za mletje piškotov
 • tehtnica
 • žlica

Sestavine za torto čokoladni tris:

za 10-12 kosov:

Za piškotno testo:

 • 370 g maslenih keksov
 • 80 g masla
 • 80 g mletih orehov
 • 1,5 dl mleka

Za kremo:

 • 900 ml sladke smetane za stepanje
 • 150 g masla
 • 200 g bele čokolade
 • 150 g mlečne čokolade
 • 150 g temne čokolade
 • naribana čokolada za dekoracijo po želji (približno 25 g)

Postopek za torto čokoladni tris:

Vzamemo lonec za kuhanje, vanj vlijemo 1,5 dl mleka in dodamo 80 g mletih orehov ter na srednje močnem ognju ti dve sestavini zavremo. Premešamo in odstranimo z ognja ter pustimo, da se malo ohladijo.

Med tem časom zmeljemo maslene kekse in jim dodamo maslo ter jih polijemo s še toplo maso iz mleka in orehov.

Vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo testo ter ga z rokami pritisnemo ob dno modela za torto. Obloženo dno modela postavimo v hladilnik.

Najprej vzamemo vse tri posode in v vsako posebej vlijemo 3 dl sladke smetane. Smetano trdo stepemo v vsaki posodi posebej in posode postavimo v hladilnik ter počakamo okoli 15 minut.

Medtem vzamemo očiščen lonec, v katerem smo kuhali orehe in mleko, ga postavimo na štedilnik in vanj damo 50 g masla, da se stopi na majhnem ognju. Raztopljenemu maslu nato dodamo 200 g na koščke nalomljene bele čokolade in jo na majhnem ognju raztopimo.

Med segrevanjem čokolado nenehno mešamo z žlico in jo odstranimo z ognja takoj, ko se raztopi. Raztopljeno čokolado pustimo, da se malo ohladi, nato pa vzamemo prvo posodo s stepeno smetano iz hladilnika in vanjo vlijemo toplo tekočo belo čokolado ter z mešalnikom na najnižji hitrosti združimo ti dve sestavini. Tako premešano belo kremo postavimo nazaj v hladilnik.

Ponovno vzamemo lonec, ga očistimo, postavimo na štedilnik, raztopimo maslo in na majhnem ognju dodamo na koščke nalomljeno mlečno čokolado ter po enakem postopku kot belo čokolado pripravimo tudi mlečno.

Tako pripravljeno mlečno čokolado vlijemo v drugo posodo stepene sladke smetane, sestavine združimo z mešalnikom na najnižji hitrosti in tudi to združeno kremo postavimo nazaj v hladilnik.

Ponovno vzamemo očiščen lonec, ga postavimo na ogenj, raztopimo maslo in vanj damo na koščke nalomljeno temno čokolado ter jo po enakem postopku, kot smo to naredili z belo in mlečno čokolado, raztopimo.

Iz hladilnika vzamemo še tretjo posodo s stepeno sladko smetano in vanjo vlijemo raztopljeno temno čokolado ter jo z mešalnikom na najnižji hitrosti vmešamo enako, kot smo to naredili pri beli in mlečni čokoladi. Tudi to kremo postavimo v hladilnik.

Tako narejene kreme pustimo v hladilniku okoli 30 minut. Po poteku tega časa vzamemo iz hladilnika model za torto, v katerega smo naredili piškotno dno. Na piškotno dno nadevamo kremo iz bele čokolade in jo enakomerno razporedimo po celotni površini.

Na belo kremo nadevamo kremo iz mlečne čokolade in jo prav tako razporedimo po celotni površini.

Na koncu vzamemo še tretjo posodo s temno čokolado in jo damo na kremo iz mlečne čokolade ter po enakem postopku kot ostali dve kremi enakomerno razporedimo po površini modela tako, da pokrijemo celotni spodnji del kreme iz mlečne čokolade.

Po želji potrosimo naribano čokolado po površini torte in jo postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure. Še bolje bo, če tako narejeno torto pustimo v hladilniku čez noč.

Torta čokoladni tris je pripravljena.

Uživajte v njenem čarobnem okusu. 🙂

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor