Tonka šnite
Print Friendly, PDF & Email

Če ste že kdaj pekli kakšno pecivo s svojo babico, ali drugo starejšo gospo, ste pri njej najbrž opazili kakšen star zvezek, poln starih receptov. Torej v enem takšnem, s časom načetem zvezku, polnem zanimivih starih receptov, sem naletela na tole, “Tonka šnite”, ki smo jih seveda preizkusili in so res neverjetno dobre. Tako da, sem se odločila tole podeliti z vami, priprava je tako zelo preprosta, da se ga lahko loti čisto vsak, rezultat je pa pecivo očarljivo odličnega okusa, ki ga bo zagotovo v minuti zmanjkalo s krožnika. 😀 Poskusite!

tonka-snite

tonka-snite-11

Tonka šnite – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • kuhinjska pečica
  • skleda 2x
  • pekač
  • metlica
  • električni mešalnik
  • ribežen
  • ožemalnik citrusov
  • žlica
  • papir za peko
  • skledica

Tonka šnite – sestavine:

Biskvitni del:

  • 120 g masla
  • 140 g sladkorja
  • 70 g moke
  • 140 g mletih orehov ali mandljev, po okusu
  • sok in naribana lupinica pol limone
  • 1 rumenjak
  • 4 beljaki

Premaz:

  • 3 rumenjaki
  • 120 g sladkorja v prahu

Tonka šnite – postopek:

V skledo narežemo maslo in ga pustimo na sobni temperaturi, da se čisto omehča. Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. Nato v skledo dodamo sladkor in rumenjak.

tonka-snite-1

Beljak denemo v drugo skledo, kateremu nato dodamo še ostale 3 beljake, rumenjake pa damo v manjšo skledico. Rumenjake bomo potrebovali za premaz.

tonka-snite-4

Z metlico ali mešalnikom, vse tri sestavime dobro premešamo, oz. zmiksamo.

tonka-snite-2

V skledo dodamo še moko, mlete orehe, ali mandlje, ter limonino lupinico in limonin sok, nato zopet dobro premešamo. Limonin sok bo pustil nekoliko kiselkast okus, če vam to ni všeč, ga lahko izpustite.

tonka-snite-3

Beljake stepemo v čvrst sneg, katere dodamo v prvo skledo, tako da jih počasi primešamo z metlico, da ostane masa nekoliko puhasta.

tonka-snite-5

Pekač obložimo s papirjem za peko, ter maso za biskvit enakomerno razporedimo po celotnem pekaču.

tonka-snite-6

tonka-snite-7

Pekač potisnemo v pečico in biskvit pečemo 20 minut, pri 180 °C. Medtem, ko se peče, pripravimo premaz, tako da, v skledico kjer so rumenjaki, dodamo sladkor v prahu, ter mešamo z žlico. Z žlico mešamo cca. 3 minute, da rumenjaki nekoliko pobledijo.

tonka-snite-8

Ko se je biskvit spekel, ga vzamemo iz pečice, ter takoj, še čez vroč biskvit, premažemo sladko rumenjakovo mešanico.

tonka-snite-9

Pecivo pustimo dobro uro, da se hladi, tako se bo zgornja plast premaza povrhu strdila in ko se bo pecivo nekoliko ohladilo, bomo že lahko uživali! 😀

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah (in Tonka)

Dodaj odgovor