Temno pecivo z orehi
Print Friendly, PDF & Email

Sočnost pecivu dajejo jabolka, orehi in kakav pa poln okus. Ker pa čokolada nikakor ne sme manjkati,  je ta skupek dobrih okusov prelit s čokoladno – smetanovim prelivom.  Priprava tega peciva je res enostavna, uspeh pa zagotovljen.

Temno pecivo z orehi

Temno pecivo z orehi – pripomočki

  • tehtnica
  • posoda za mešanje
  • ribežen
  • pekač velikosti 30 cm x 40 cm
  • velika žlica
  • papir za peko
  • pečica
  • kozica

Temno pecivo z orehi – sestavine

  • 250 g zdroba
  • 3,5 dl mleka
  • 300 g sladkorja
  • 1,5 dl olja
  • 2 jajci
  • 4 – 5 velikih žlic kakava
  • 200 g mletih orehov
  • 2 zavojčka pecilna praška
  • 4 naribana jabolka
  • 3 velike žlice ruma

Preliv

  • 200 ml sladke smetane
  • 200 g jedilne čokolade

Temno pecivo z orehi – postopek

Najprej skupaj zmešamo zdrob, mleko, sladkor in olje ter pustimo počivati pol ure. Vmes večkrat premešamo.

Temno pecivo z orehi

Ko je zmes počivala pol ure, vmešamo jajca.

Temno pecivo z orehi

Orehe, kakav in pecilni prašek zmešamo skupaj v drugi posodi …

Temno pecivo z orehi

… in vmešamo v jajčno maso. Dodamo naribana jabolka in rum.

Temno pecivo z orehi

Vse skupaj dobro premešamo.

Temno pecivo z orehi

Maso vlijemo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko in položimo v pečico, segreto na 200 stopinj Celzija. Prvih 10 minut pečemo na temperaturi 200 stopinj Celizja, potem pa zmanjšamo na 180 stopinj Celzija. Pečemo še 30 minut oz. toliko časa, da je pečeno (odvisno od debeline mase).

Temno pecivo z orehi

Ko je pecivo pečeno, ga za nekaj časa postavimo na hladno. Med tem časom pripravimo preliv. Smetano segrejemo skoraj do vrelišča in vanjo položimo nalomljeno čokolado.

Temno pecivo z orehi

Temperaturo zmanjšamo na minimum in mešamo toliko časa, da se čokolada stopi in dobimo lepo homogeno maso.

Temno pecivo z orehi

Posodo s prelivom odstavimo in nekaj časa mešamo, da se masa malo ohladi. S prelivom prelijemo biskvit in vse skupaj postavimo v hladen prostor.

Temno pecivo z orehi

Ko je pecivo ohlajeno, ga poljubno razrežemo …

Temno pecivo z orehi

… po želji ga okrasimo – npr. posujemo z mletimi orehi, s sladkimi drobtinicami, s kroglicami.

Temno pecivo z orehi

Čas je za sladkanje …

Temno pecivo z orehi

… naj bo prijetno!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor