Temno pecivo z orehi
Sočnost pecivu dajejo jabolka, orehi in kakav pa poln okus. Ker pa čokolada nikakor ne sme manjkati, je ta skupek dobrih okusov prelit s čokoladno – smetanovim prelivom. Priprava tega peciva je res enostavna, uspeh pa zagotovljen.
Temno pecivo z orehi – pripomočki
- tehtnica
- posoda za mešanje
- ribežen
- pekač velikosti 30 cm x 40 cm
- velika žlica
- papir za peko
- pečica
- kozica
Temno pecivo z orehi – sestavine
- 250 g zdroba
- 3,5 dl mleka
- 300 g sladkorja
- 1,5 dl olja
- 2 jajci
- 4 – 5 velikih žlic kakava
- 200 g mletih orehov
- 2 zavojčka pecilna praška
- 4 naribana jabolka
- 3 velike žlice ruma
Preliv
- 200 ml sladke smetane
- 200 g jedilne čokolade
Temno pecivo z orehi – postopek
Najprej skupaj zmešamo zdrob, mleko, sladkor in olje ter pustimo počivati pol ure. Vmes večkrat premešamo.
Ko je zmes počivala pol ure, vmešamo jajca.
Orehe, kakav in pecilni prašek zmešamo skupaj v drugi posodi …
… in vmešamo v jajčno maso. Dodamo naribana jabolka in rum.
Vse skupaj dobro premešamo.
Maso vlijemo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko in položimo v pečico, segreto na 200 stopinj Celzija. Prvih 10 minut pečemo na temperaturi 200 stopinj Celizja, potem pa zmanjšamo na 180 stopinj Celzija. Pečemo še 30 minut oz. toliko časa, da je pečeno (odvisno od debeline mase).
Ko je pecivo pečeno, ga za nekaj časa postavimo na hladno. Med tem časom pripravimo preliv. Smetano segrejemo skoraj do vrelišča in vanjo položimo nalomljeno čokolado.
Temperaturo zmanjšamo na minimum in mešamo toliko časa, da se čokolada stopi in dobimo lepo homogeno maso.
Posodo s prelivom odstavimo in nekaj časa mešamo, da se masa malo ohladi. S prelivom prelijemo biskvit in vse skupaj postavimo v hladen prostor.
Ko je pecivo ohlajeno, ga poljubno razrežemo …
… po želji ga okrasimo – npr. posujemo z mletimi orehi, s sladkimi drobtinicami, s kroglicami.
Čas je za sladkanje …
… naj bo prijetno!