Svetleče smrečice
December. Vonj po cimetu, klinčkih, kuhanemu vinu… In po piškotih ter raznih prazničnih dobrotah. Vse to si lahko popestrimo s posebnimi piškoti: svetlečimi smrečicami, pri katerih se bodo zaiskrile predvsem otroške oči 🎄
Krhko masleno testo, ki se kar topi v ustih, ter svetleče luknjice, polnjene z barvnimi bonboni, bodo našo praznično mizo naredile še bolj posebno.
Pripomočki za svetleče smrečice:
- pečica
- papir za peko
- električni mešalnik
- kuhinjsko kladivo
Sestavine za svetleče smrečice:
Za približno 30 piškotov:
- 330 g gladke bele moke
- 110 g sladkorja v prahu
- 210 g masla
- 1/2 žličke vanilin paste ali 2 vanilin sladkorja
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 2 rumenjaka
Polnilo:
- 3 ali več različni barv trdih bonbonov
Postopek za svetleče smrečice:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Predvsem maslo vzamemo iz hladilnika vsaj pol ure pred pripravo piškotne mase, da se zmehča.
V posodo natehtamo zmehčano maslo in sladkor v prahu ter oboje penasto umešamo z električnim mešalnikom. Skrivnost res krhkih piškotov je tudi v tej dobro penasto umešani masi.
Dodamo rumenjaka, naribano lupinico limone ter vanilin pasto ali če te nimamo, dva vanilin sladkorja. Vse še enkrat dobro premešamo z mešalnikom.
Sedaj počasi dodajamo moko. Ker bo masa prišla kar kompaktna, jo na koncu zamesimo na roke. Testo sedaj v sploščeni obliki pokrijemo s folijo za živila in damo v hladilnik za vsaj 1 uro. Sploščimo ga zato, da ga bomo kasneje ohlajenega lažje valjali.
Medtem, ko se testo hladi, si izberemo barve trdih bonbonov. Vsak bonbon damo v vrečko ter ga zdrobimo s kuhinjskim ali kakšnim drugim, manjšim kladivom.
Ohlajeno testo damo iz hladilnika in počakamo par minut. Ravno toliko, da ga bomo lahko začeli valjati. Najbolje je, da valjamo med dvema papirjema za peko. Prvo, ker tako testu ne dodajamo več moke, kar bi mu jo dodajali z namokano delovno površino. In drugo, ker bomo tako lažje dobili izrezan piškot iz podlage.
Pripravimo si modelčke, s katerimi bomo izrezovali testo. Modelčki so lahko poljubnih oblik, jaz sem vzela smrečice za glavno obliko, za luknjice pa kar plastičen ozek pokrovček od pisala.
Izrezane smrečice debeline približno 0,3 do 0,4 cm polagamo na hladen pekač, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Ko imamo vse na pladnju in izrežemo še luknjice, vanje nasujemo barvne zdrobljene bonbone. Teh zdrobljenih bonbonov nasujemo kar dosti, da je polna cela luknjica.
V naprej ogreti pečici na 180 °C, pečemo svetleče smrečice približno 10 do 12 minut, klasična peka. Čas pečenja je odvisen od debeline testa in pečice, zato zadnje minute peke vedno budno pazimo in preverjamo barvo piškotov. Po peki jih pustimo, da se vsaj delno ohladijo na pladnju, kajti stopljeni bonboni takoj po peki še niso v trdnem stanju.
Svetleče smrečice lahko ponudimo takoj, ko so ohlajene. Lahko pa jih spravimo v škatlo za piškote in bodo počakale več tednov.
Če vam peka piškotov dela probleme kljub temu, da se držite recepta, so tukaj nasveti, na kaj morate biti še prav posebej pozorni: Nasveti pri peki piškotov .
Prijetno sladkanje 🎄