Super kremast tiramisu
Tiramisu je odlična poletna sladica, ki jo vsi dobro poznamo. Super kremast tiramisu se od klasičnega razlikuje v tem, da rumenjake kuhamo v vodni kopeli in med tem z električnim mešalnikom stepamo. Zaradi tega je naš tiramisu še bolj kremast in rahel. Namesto kupljenih lahko uporabimo domače savoiarde in tiramisu bo resnično nekaj posebnega.
Pripomočki za super kremast tiramisu:
- skledica
- lonec
- električni mešalnik
- 2 skledi za mešanje
- džezva ali kafetiera
- pekač velikosti 30 x 20 cm
- lopatka za mešanje
- žlica
Sestavine za super kremast tiramisu:
- 5 jajc
- 150 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 500 g mascarponeja
- ščepec soli
- 3 dl kave
- cca. 40 savoiardov (recept za domače savoiarde najdete tukaj)
- kakav za posipanje
Postopek priprave super kremastega tiramisuja:
Najprej skuhamo kavo, kolikor močno želimo. Nalijemo jo na krožnik in pustimo, da se ohladi.
Rumenjake ločimo od beljakov.
Pripravimo si lonec in skledico za vodno kopel. V lonec vlijemo ravno toliko vode, da se je skledica ne bo dotikala. Vodo zavremo, nato pa temperaturo zmanjšamo.
V skledico damo rumenjake, 90 g sladkorja (od skupnih 150 g) ter vanilijev sladkor. Položimo jo na lonec in pričnemo s stepanjem z električnim mešalnikom.
Stepamo dokler rumenjaki ne postanejo bledo rumeni in dokler ne dobimo kremaste zmesi.
Skledico previdno vzamemo iz lonca (pazimo, da nas ne opeče para). Zmes prelijemo v skledo za mešanje. Dodamo ji mascarpone ter na hitro premešamo z električnim mešalnikom.
V drugo skledo za mešanje damo beljake. Dodamo jim ščepec soli in preostali sladkor (60 g). Z električnim mešalnikom jih stepamo, dokler ne dobimo čvrstega snega.
Rumenjakom dodamo eno lopatko snega in ga nežno vmešamo (z lopatko za mešanje). Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka snega. Vmešavamo čim krajši čas.
Tako, pa imamo vse pripravljeno. Preostane nam samo še zlaganje tiramisuja.
Najprej enega za drugim pomočimo savoiarde v kavo in jih položimo na pekač. Zložimo jih enega zraven drugega, tako, da je med njimi čim manj prostora. (Če pripravljamo tiramisu tudi za otroke, lahko namesto kave uporabimo kakav ali mleko.)
Čez savoiarde položimo polovico kreme in jo nežno poravnamo.
Postopek ponovimo še enkrat. Nato po vrhu potresemo kakav. Jaz najraje uporabim kakav brez sladkorja, saj tako dobimo lep kontrast med dokaj sladko kremo in rahlo grenkobo kakava. Kakav lahko potresemo tudi tik pred serviranjem.
Rob pekača obrišemo s papirnato brisačko in tiramisu postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure.
Super kremast tiramisu je tako pripravljen.
Uživajte v sladkanju. 🙂