Štrudelj s krhkim testom
Štrudelj s krhkim testom je zanimiv prav zaradi testa. Po navadi ga delamo z vlečenim ali listnatim. Klasičnemu jabolčnemu nadevu dodamo orehe in žlico marmelade po lastni izbiri, pa dobimo nekaj novega.
Pripomočki za pripravo štrudlja s krhkim testom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo štrudlja s krhkim testom
Za 10 kosov.
Za testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- sok 1/2 polovice limone ali limete
- 50 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
- 1/2 žličke pecilnega praška
Za nadev
- 2 veliki jabolki (cca. 200 – 250 g)
- 20 g masla
- 50 g sladkorja
- sok 1/2 polovice limone ali limete
- cimet
- pest orehov
- 2 žlici borovničeve marmelade (lahko tudi drug okus)
Za posip
- sladkor v prahu
Postopek priprave štrudlja s krhkim testom
Najprej pripravimo nadev, da se med pripravo testa lahko ohladi. Jabolki olupimo in drobno nakockamo. Večjo ponev pristavimo na kuhalnik in razpustimo maslo. Na maslo stresemo nakockana jabolka in nekaj časa dušimo. Dodamo sladkor, cimet, sok limone in premešamo.
Nato z valjarjem na grobo zdrobimo orehe in jih dodamo nadevu. Nato dodamo še 2 žlici marmelade. Premešamo, dušimo še kakšno minuto in odstavimo.
V naslednjem koraku pripravimo testo. V večjo posodo ubijemo jajce, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, ščep soli in limonin sok. Premešamo in dodamo še stopljeno maslo.
Nato postopoma dodajamo še moko, premešano s pecilnim praškom. Vgnetemo voljno testo.
Vzamemo list peki papirja, ga rahlo pomokamo in na peki papirju testo razvaljamo. Nadevamo z nadevom in s pomočjo peki papirja zavijemo v rolo. Ker je štrudelj iz krhkega testa, ga preden ga postavimo v pečico, kar prerežemo na kose.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo 15-18 minut, da robovi rahlo porjavijo. Ko se malenkost ohladi, lahko po želji potresemo s sladkorjem v prahu. Naj tekne!