Štrudelj s krhkim testom
Print Friendly, PDF & Email

Štrudelj s krhkim testom je zanimiv prav zaradi testa. Po navadi ga delamo z vlečenim ali listnatim. Klasičnemu jabolčnemu nadevu dodamo orehe in žlico marmelade po lastni izbiri, pa dobimo nekaj novega.

Pripomočki za pripravo štrudlja s krhkim testom

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo štrudlja s krhkim testom

Za 10 kosov.

Za testo

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • sok 1/2 polovice limone ali limete
  • 50 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke pecilnega praška

Za nadev

  • 2 veliki jabolki (cca. 200 – 250 g)
  • 20 g masla
  • 50 g sladkorja
  • sok 1/2 polovice limone ali limete
  • cimet
  • pest orehov
  • 2 žlici borovničeve marmelade (lahko tudi drug okus)

Za posip

  • sladkor v prahu

Postopek priprave štrudlja s krhkim testom

Najprej pripravimo nadev, da se med pripravo testa lahko ohladi. Jabolki olupimo in drobno nakockamo. Večjo ponev pristavimo na kuhalnik in razpustimo maslo. Na maslo stresemo nakockana jabolka in nekaj časa dušimo. Dodamo sladkor, cimet, sok limone in premešamo.

Nato z valjarjem na grobo zdrobimo orehe in jih dodamo nadevu. Nato dodamo še 2 žlici marmelade. Premešamo, dušimo še kakšno minuto in odstavimo.

V naslednjem koraku pripravimo testo. V večjo posodo ubijemo jajce, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, ščep soli in limonin sok. Premešamo in dodamo še stopljeno maslo.

Nato postopoma dodajamo še moko, premešano s pecilnim praškom. Vgnetemo voljno testo.

Vzamemo list peki papirja, ga rahlo pomokamo in na peki papirju testo razvaljamo. Nadevamo z nadevom in s pomočjo peki papirja zavijemo v rolo. Ker je štrudelj iz krhkega testa, ga preden ga postavimo v pečico, kar prerežemo na kose.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo 15-18 minut, da robovi rahlo porjavijo. Ko se malenkost ohladi, lahko po želji potresemo s sladkorjem v prahu. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor