Španski ocvrtki (churros)
Print Friendly, PDF & Email

Poznate španske ocvrtke? V Španiji jim rečejo churrosi. Kako leto nazaj sem gledala neko kuharsko oddajo, kjer so jih pripravljali. Zdel se mi je zelo zanimiv recept, saj so churrosi narejeni iz paljenega testa. Naredijo jih v obliki dolgih palčk, ki jih ocvrejo v olju ter povaljalo v cimetu in sladkorju.

Receptov za churrose je veliko in vsi so različni, jaz sem jih naredila v veganski različici, brez jajc in masla. Testo je narejeno res enostavno, saj potrebujete samo vodo, moko, olivno olje, sladkor ter vinski kamen. Španske ocvrtke pa lahko za bolj zdravo različico spečete tudi v pečici namesto v olju. V Španiji jih ponudijo zraven stopljene čokolade, jaz pa sem svoje churrose pomočila v domačem čokoladnem prelivu, ki sem ga naredila iz rožičeve moke, kakava in riževega napitka. Lahko jih pa tudi pomočite v čokoladni namaz iz datljev in kakava.

Če še niste nikoli poizkusili teh odličnih španskih ocvrtkov, imenovanih churrosi, jih le dajte, saj so res zelo dobri. Pri nas jih je kar hitro zmanjkalo. 🙂

Pripomočki za španske ocvrtke (churros):

  • posoda za kuhanje
  • posoda za moko
  • posoda za cvrtje
  • penovka
  • žlica
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • testomat za piškote in širok zvezdasti nastavek
  • peki papir
  • posoda in papirnate brisače (za odcejanje olja)
  • nož za rezanje ocvrtkov

in še:

  • posodica za mešanje čokoladnega preliva
  • skleda za pripravo posipa

Sestavine za španske ocvrtke (churros):

za cca. 30 ocvrtkov:

  • 400 ml vode
  • 200 g pirine moke
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica brezovega sladkorja ali sladilo po izbiri
  • ščepec soli
  • 1 žlička vinskega kamna
  • cca. pol litra olja za cvrtje

za posip:

  • pol žličke cimeta
  • 1-2 žlici sladkorja

za čokoladni preliv:

  • 30 g rožičeve moke
  • 2 g kakava
  • 70 ml riževega napitka

Kako naredimo španske ocvrtke (churros):

Španski ocvrtki so narejeni zelo hitro, saj so pripravljeni iz paljenega testa. Najprej v posodo odtehtam moko, sladkor, sol ter vinski kamen. V drugo posodo nalijem vodo in 2 žlici olivnega olja in jo postavim na štedilnik. Ko voda zavre, jo odstavim in v posodo k vodi stresem odtehtano moko z vinskim kamnom, soljo in sladkorjem. Vse skupaj premešam, da se naredi kepa.

Za španske ocvrtke uporabim testomat za piškote s širokim zvezdatim nastavkom. Če tega nimate, lahko testo nadevate v vrečko, ki jo pri koncu odrežete.

Na štedilnik postavim posodo z oljem za cvrtje (olja nalijem do 1/3 posode) in počakam, da se segreje. Kdaj je dovolj vroče, preverim z zobotrebcem (ko ga pomočim v olje, bo, če je dovolj vroče, začelo cvrčati). Ocvrtke lahko iztisnete neposredno v olje ali pa naredite tako, kot naredim sama: španske ocvrtke iztisnem na peki papir v dolžini 5-6 cm ter jih potem po 4 ali 5 dam peči v olje. Pečejo se toliko časa, da dobijo lepo zlato barvo (cca. 4-5 minut). Na polovici peke jih je potrebno obrnit, da se lepo zapečejo na vsaki strani. Ocvrtke poberem s penovko iz olja in jih dam v posodo, kamor sem prej dala papirnato brisačo. Do konca ocvrem vse španske ocvrtke.

Ocvrtke povaljam v mešanici cimeta in sladkorja. Nekaj jih tudi pustim za pomakanje v čokoladnem prelivu. Naredim ga tako, da skupaj zmešam rožičevo moko, kakav ter rižev napitek.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor