Odlične cheesecake rezine s čokoladnim prelivom
Odlične cheesecake rezine s čokoladnim prelivom imajo osnovo iz zmletih piškotov in masla, sledi odlična krema iz svežega sirčka, jajc in bele čokolade, vse skupaj pa je prelito z mehko čokoladno glazuro, ki se pri rezanju ne lomi.
Odlične cheesecake rezine s čokoladnim prelivom – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- sekljalnik
- ribežen
- nož
- deska za rezanje
- 2 × manjša kozica
- 2 × skleda (ne plastična), ki paše na kozico
- žlica
- lopatka za torte
- plastična posoda
- ročni mikser z metlicama za stepanje
- pekač dimenzij 20 × 27 cm
- pečica (navadna)
Odlične cheesecake rezine s čokoladnim prelivom – sestavine:
(za pekač dimenzij 20 × 27 cm)
Piškotna osnova:
- 200 g piškotov
- 70 g masla
Krema/nadev:
- 340 g svežega sirčka (npr. Philadelphia)
- 100 g sladkorja
- 3 jajca (velikost M: 53-63 g)
- 200 g bele čokolade
- ščep mlete vanilje
Preliv:
- 200 g temne čokolade
- 160 g sladke smetane
Odlične cheesecake rezine s čokoladnim prelivom – priprava:
V sekljalnik nalomimo piškote in jih zmeljemo. Uporabimo lahko maslene piškote oz. kakršnekoli pač imamo pri roki. V kozici segrejemo maslo in ga prilijemo zmletim piškotom. Na hitro premešamo. Piškotno maso presujemo v pekač in jo enakomerno razporedimo po pekaču. Z dlanjo piškotno maso stisnemo ob dno pekača. Pekač s piškotno maso damo v hladilnik.
Pripravimo in odtehtamo sestavine za kremo. Belo čokolado nalomimo na manjše kose in jo stopimo nad paro. V kozico damo malo vode in jo segrejemo. Na kozico damo primerno veliko skledo (ne plastično). Skleda se ne sme dotikati vode v kozici. V skledo damo čokolado in počakamo, da se stopi. Čokolado mešamo, ker se bo tako čokolada hitreje stopila.
Pečico (navadno) segrejemo na 175 °C.
V plastični posodi kremasto umešamo svež sirček in sladkor. Miksamo na visoki hitrosti.
Eno po eno dodajamo jajca in vsako posebej z miksanjem na visoki hitrosti vmešamo v kremo. Krema pride precej tekoča. Brez skrbi, tako je prav. V maso vlijemo še stopljeno belo čokolado, dodamo ščep mlete vanilje in premešamo.
Iz hladilnika vzamemo piškotno dno in ga prelijemo s pripravljeno kremo. Pekač damo v predhodno ogreto pečico na 175 °C in pečemo 40 minut na srednji rešetki. Pekač vzamemo iz pečice in počakamo, da se pecivo popolnoma ohladi. Med ohlajanjem se bo cheesecake nadev posedel. Brez skrbi. Vse je v redu.
Čokolado naribamo ali z nožem narežemo na drobne kose. V kozici skoraj do vretja segrejemo sladko smetano in z njo prelijemo čokolado. Mešamo, da se čokolada stopi.
S tako pripravljenim čokoladnim prelivom prelijemo ohlajeno pecivo. Če je potrebno, si pomagamo z lopatko za torte.
Pecivo lahko narežemo na rezine takoj ali pa ga postavimo v hladilnik za 1 – 2 uri, da se čokoladni preliv strdi.