Sočne malinove kocke
Sočne malinove kocke so odličnega okusa, primerne v času zorenja malin, kakor tudi kasneje, saj lahko maline uporabimo tudi iz zamrzovalne skrinje. Če nimamo malin, jih lahko nadomestimo z drugim sadjem, po svojem izboru. Sama priprava je zelo enostavna in dopušča lastno kreativnost.
Sočne malinove kocke – pripomočki
- pekač velikosti 40 cm x 28 cm (lahko tudi manjši)
- električni mešalnik
- kozica
- papir za peko
- velika žlica
- tehtnica
- pečica – navadna
- metlica za mešanje
Sočne malinove kocke – sestavine
Za biskvit
- 4 jajca
- 4 velike žlice mlačne vode
- 130 g kristalnega sladkorja
- 100 g bele mehke moke
- 6 g koruznega škroba
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 1 zavojček pecilnega praška
- 3 dcl sadnega soka za vlaženje
Za kremo
- 2 zavojčka vanilijevega pudinga
- 0,5 l mleka
- 150 g kristalnega sladkorja
- 600 g kisle smetane
Za preliv
- 650 g malin ali drugega sadja
- 4 velike žlice kristalnega sladkorja
- 1,5 dcl vode
- 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
- 2 zavojčka rdečega preliva za torte (v prahu)
- 4 žlice vode
- za okrasitev – 50 g bele čokolade (po želji)
Sočne malinove kocke – postopek
Z mešalnikom penasto vmešamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor ter vodo. V to maso počasi vmešamo moko, v katero smo dodali pecilni prašek in škrob. Maso zlijemo v s papirjem za peko obložen pekač poljubne velikosti (v manjšem pekaču bo biskvit višji) in spečemo v vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija. Pečemo od 15 do 20 minut oz. tako dolgo, da se biskvit zlato rjavo obarva.
Biskvit pustimo, da se ohladi in ohlajenega navlažimo s sadnim sokom. Za kremo, od 0,5 l mleka odvzamemo 2 dcl mleka in ga zmešamo s suho zmesjo pudinga in sladkorja. Preostalo mleko zavremo, vanj vmešamo pudingovo zmes ter kuhamo približno 3 minute in ves čas mešamo. Puding odstavimo in v vročega vmešamo kislo smetano.
Mešamo počasi in tako dolgo, dokler ne dobimo gladke kreme, brez grudic.
Kremo vlijemo v pekač preko biskvita in poravnamo ter pustimo, da se ohladi.
Za preliv, maline zmešamo s sladkorjem in 1,5 dcl vode in vse skupaj zavremo .
Rdeči preliv za torte (v prahu) zmešamo s 4 žlicami vode in vmešamo v vrelo malinovo maso. Vse skupaj kuhamo še 2 minuti.
Preliv med mešanjem ohlajamo skoraj do mlačnega in ga prelijemo preko pudingove mase. V kozici stopimo čokolado in po prelivu naredimo črte.
Pecivo postavimo na hladno (najboljše v hladilnik), da se dobro ohladi in ga po nekaj urah narežemo na kocke ter postrežemo. Prijetno sladkanje!