Sočne čokoladne rezine z orehi in skuto
Rezine intenzivnega okusa čokolade in ruma, kompakten pa vendar neverjetno puhast in sočen biskvit, ki ga nadgrajuje svilnat premaz marmelade, kremast orehov nadev in zaključi plast sočnega, nežnega skutinega nadeva – ja, to so sočne čokoladne rezine z orehi in skuto, ki vas bodo že ob prvem grižljaju navdušile.
Sočne čokoladne rezine z orehi in skuto – pripomočki:
- tehtnica
- električni mikser
- žlica
- slaščičarska lopatica
- 2 posodi za mešanje
- kozica
- pekač
- peki papir
Sočne čokoladne rezine z orehi in skuto – sestavine:
Za pekač mere 36 x 21 cm
Biskvit:
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 50 g ostre moke
- 30 g grenkega kakava
Premaz:
- 150 ml soka (po izbiri)
- 3 zvrhane žlice marmelade iz grozdja jurka (lahko tudi kakšna druga)
- 6 kapljic rumove arome (ali 5 žlic ruma)
Orehov nadev:
- 250 g grobo mletih orehov
- 100 ml sladke smetane
- 100 ml mleka
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 150 g zmehčanega masla
Skutin nadev:
- 150 g polnomastne skute
- 250 g maskarpone sira
- 100 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Sočne čokoladne rezine z orehi in skuto – postopek:
V posodo za mešanje ubijemo 6 jajc, dodamo sladkor in mešamo tako dolgo, da nastane kremasta zmes.Jajčni zmesi s sladkorjem dodamo moko in grenki kakav in ponovno premešamo.
Zmes za biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in damo peči na 180 stopinj Celzija za 15 minut.
Pečen biskvit do mlačnega ohladimo, nato ga navlažimo s sokom, v katerega smo pomešali rumovo aromo ali rum. Izbrala sem grozdni sok iz jurke, recept tukaj.
Navlažen biskvit premažemo z marmelado. Izbrala sem domačo marmelado iz grozdja jurka, recept tukaj.
V kozici do vrelišča zagrejemo mleko, sladko smetano, sladkor in vaniljev sladkor. Nato dodamo grobo mlete orehe, premešamo in na blagem ognju pokuhamo. Odstavimo in pustimo, da se orehov nadev ohladi.
Zmehčano maslo penasto umešamo in ga dodamo ohlajenemu orehovemu nadevu. Premešamo z mikserjem, da se maslo enakomerno porazdeli v nadevu.
Orehov nadev premažemo čez marmelado in pekač za 1 uro postavimo v hladilnik. V tem času so bo orehov nadev strdil.
Lotimo se nadeva iz skute. V posodo za mešanje damo vse sestavine in z mikserjem temeljito premešamo. Mešamo tako dolgo, da ni več vidnih grudic skute, da postane pasirana.
Skutin nadev enakomerno premažemo čez ohlajen in strjen orehov nadev. Vrh nadeva poravnamo čim bolj gladko.
Sočne čokoladne rezine z orehi in skuto za par ur postavimo v hladilnik. Tik preden postrežemo, lahko damo pekač za pol ure v zmrzovalnik. Po vrhu lahko pokapljamo s stopljeno čokolado, kar pa ni obvezno.
Veselo sladkanje!