Sočen šarkelj ali kuglof
Print Friendly, PDF & Email

Šarkelj ali kuglof je odlična sladica, ki jo sicer lahko tudi kupimo, a domač je neprimerljivo boljšega okusa. Pripravi se ga hitro, enostavno, zanj pa ne potrebujete veliko sestavin. Zato ni izgovorov, zakaj ga ne bi pripravili. Če boste upoštevali pričujoči recept, bo rezultat sočen šarkelj ali kuglof, ki ga bodo z veseljem jedli prav vsi.

Sočen šarkelj ali kuglof

 Pripomočki za šarkelj ali kuglof:

  • model za kuglof
  • jušna žlica kot merica
  • električni mešalnik
  • dve posodi

Sestavine za šarkelj ali kuglof:

  • 10 jušnih žlic moke
  • 10 jušnih žlic sladkorja
  • 1 bio pecilni prašek
  • 8 jušnih žlic olja
  • 10 jušnih žlic mleka
  • 2 jajci
  • 2-3 jušne žlice bio kakava
  • malo masla za premaz modela

Postopek za pripravo šarklja ali kuglofa:

V eno posodo dajte najprej vse suhe sestavine: moko, sladkor, pecilni prašek.

Sočen šarkelj ali kuglof

Nato v isto posodo dodajte še mokre sestavine: olje, mleko in obe jajci (kar celi – beljaka in rumenjaka ne ločujte).

Sočen šarkelj ali kuglof

Dobro premešajte s pomočjo električnega mešalnika.

Sočen šarkelj ali kuglof

Zdaj dobljeno zmes razdelite na dva enakomerna dela.

Sočen šarkelj ali kuglof

Model za peko šarklja ali kuglofa premažite z maslom.

Sočen šarkelj ali kuglof

V model izlijte zmes iz ene izmed zgornjih dveh posod.

Sočen šarkelj ali kuglof

V zmes, ki je ostala v drugi posodi, dodajte 2-3 jušne žlice kakava in premešajte s pomočjo električnega mešalnika. Bolj čokoladen okus kot želite, več kakava dodajte.

Sočen šarkelj ali kuglof

Dobljeno zmes nežno prelijte v model.

Sočen šarkelj ali kuglof

S pomočjo žlice lahko zmes nekajkrat “prebodete”, da se temna in svetla zmes prelijeta in da bo posledično kuglof ali šarkelj barvit. Ne pretiravajte, saj se lahko zgodi, da bo šarkelj samo enobarven, in sicer temen, saj prevlada kakavova zmes.

Sočen šarkelj ali kuglof

Model postavimo v pečico in pečemo 30 do 40 minut na temperaturi 180 stopinj Celzija.

Sočen šarkelj ali kuglof

Ko dobi rahlo skorjico, je kuglof ali šarkelj pečen. Pustimo ga, da se ohladi, šele potem ga previdno vzamemo iz modela. Če želite, ga lahko posujete s sladkorjem v prahu ali pa naredite čokoladni preliv in ga z njim premažete ter ohladite. Možnosti je veliko, vsekakor pa je rezultat nič drugega kot domač in sočen kuglof ali šarkelj.

Sočen šarkelj ali kuglofDober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 3.7]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor