Sočen šarkelj ali kuglof
Šarkelj ali kuglof je odlična sladica, ki jo sicer lahko tudi kupimo, a domač je neprimerljivo boljšega okusa. Pripravi se ga hitro, enostavno, zanj pa ne potrebujete veliko sestavin. Zato ni izgovorov, zakaj ga ne bi pripravili. Če boste upoštevali pričujoči recept, bo rezultat sočen šarkelj ali kuglof, ki ga bodo z veseljem jedli prav vsi.
Pripomočki za šarkelj ali kuglof:
- model za kuglof
- jušna žlica kot merica
- električni mešalnik
- dve posodi
Sestavine za šarkelj ali kuglof:
- 10 jušnih žlic moke
- 10 jušnih žlic sladkorja
- 1 bio pecilni prašek
- 8 jušnih žlic olja
- 10 jušnih žlic mleka
- 2 jajci
- 2-3 jušne žlice bio kakava
- malo masla za premaz modela
Postopek za pripravo šarklja ali kuglofa:
V eno posodo dajte najprej vse suhe sestavine: moko, sladkor, pecilni prašek.
Nato v isto posodo dodajte še mokre sestavine: olje, mleko in obe jajci (kar celi – beljaka in rumenjaka ne ločujte).
Dobro premešajte s pomočjo električnega mešalnika.
Zdaj dobljeno zmes razdelite na dva enakomerna dela.
Model za peko šarklja ali kuglofa premažite z maslom.
V model izlijte zmes iz ene izmed zgornjih dveh posod.
V zmes, ki je ostala v drugi posodi, dodajte 2-3 jušne žlice kakava in premešajte s pomočjo električnega mešalnika. Bolj čokoladen okus kot želite, več kakava dodajte.
Dobljeno zmes nežno prelijte v model.
S pomočjo žlice lahko zmes nekajkrat “prebodete”, da se temna in svetla zmes prelijeta in da bo posledično kuglof ali šarkelj barvit. Ne pretiravajte, saj se lahko zgodi, da bo šarkelj samo enobarven, in sicer temen, saj prevlada kakavova zmes.
Model postavimo v pečico in pečemo 30 do 40 minut na temperaturi 180 stopinj Celzija.
Ko dobi rahlo skorjico, je kuglof ali šarkelj pečen. Pustimo ga, da se ohladi, šele potem ga previdno vzamemo iz modela. Če želite, ga lahko posujete s sladkorjem v prahu ali pa naredite čokoladni preliv in ga z njim premažete ter ohladite. Možnosti je veliko, vsekakor pa je rezultat nič drugega kot domač in sočen kuglof ali šarkelj.