Sočen jabolčni zavitek z marcipanom
Sočen jabolčni zavitek z marcipanom je izpopolnjena verzija klasičnega jabolčnega zavitka. Kombinacija sočnih jabolk in žlahtnega marcipana je naravnost božanska. Pravijo, da mora vsaka dobra gospodinja znati pripraviti dober jabolčni zavitek. Najbolje je, da listnato testo naredimo sami, če nimamo veliko časa za pripravo, pa tudi s kupljenim ni nič slabši.
Sočen jabolčni zavitek z marcipanom – pripomočki:
- globok pekač
- posoda
- krožnik
- čopič
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- žlička
- peki papir
Sočen jabolčni zavitek z marcipanom – sestavine:
Za 2 zavitka
- 500 g vlečenega listnega testa
- 800 g jabolk
- 200 g marcipanove mase
- 2 žlički nastrgane limonine lupine
- 4 žlice sladkorja
- 2 žlici mletega cimeta
- 4 žlice mletih mandljev
- 50 g masla
- sladkor v prahu za posip
Sočen jabolčni zavitek z marcipanom – postopek:
Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine in jim odstranimo peščišča. Četrtine narežemo na tanke rezine in jih po želji pokapamo z nekaj kapljicami limoninega soka. Marcipan narežemo na majhne kocke. Pečico nastavimo na 180°C, da se med pripravo segreje.
Testo pazljivo ločimo po plasteh, da se ne strga. Pripravimo si en list testa in ga premažemo s stopljenim maslom. Nanj položimo drugi list, ki ga prav tako namažemo z maslom. Na drugi list položimo tretjega. Tudi tega premažemo z maslom in ga potresemo z dvema žlicama mletih mandljev.
Nato potresemo s polovico jabolk. Enakomerno jih porazdelimo vzdolž daljše stranice testa. Na ožjih pustimo prazen rob, širok približno 4 cm. Na jabolka potrosimo polovico marcipana, žlico cimeta, dve žlici sladkorja in žličko nastrgane limonine lupine.
Ožja robova testa zapognemo navznoter čez nadev, nato zavitek po dolgem zavijemo. S strniščem navzdol ga položimo na pekač, na katerega smo prej položili peki papir. Pri drugem zavitku postopek ponovimo. Oba zavitka premažemo s stopljenim maslom, ki nam je ostal od prej.
Zavitka pečemo v segreti pečici približno 45 minut. Ko sta pečena, ju vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladita, da ju narežemo. Ko je jabolčni zavitek z marcipanom popolnoma ohlajen, ga potrosimo z mletim sladkorjem in postrežemo.
Naj vam tekne!