Šmorn z zlatimi rozinami
Print Friendly, PDF & Email

Šmorn oz. cesarski praženec je ena najbolj preprostih sladic. V bistvu je to debelejša palačinka v manjših koščkih. Šmorn lahko naredimo v slani verziji in tako lahko predstavlja glavni obrok za kosilo ali večerjo, h kateri se odlično poda zelenjavna juha ali kar samo skleda zelene solate. Ali pa v sladki verziji in tako postane šmorn odlična in preprosta sladica, kateri dodamo okuse po želji: sladkor v prahu, marmelada, cimet, skodelico kompota, kepico sladoleda … Danes bomo spekli izredno puhast šmorn z zlatimi rozinami in ga posipali s sladkorjem v prahu. smorn-z-zlatimi-rozinami-10

Šmorn z zlatimi rozinami – pripomočki:

  • 2 posodi za mešanje
  • električni mikser
  • slaščičarska lopatica
  • lesena lopatica
  • ponev
  • tehtnica

Šmorn z zlatimi rozinami – sestavine:

Za  3 osebe

  • 4 jajca
  • 30 g sladkorja
  • 1/2 vaniljevega sladkorja
  • 370 ml mleka
  • 130 g ostre moke
  • ščep soli
  • 30 g zlatih rozin
  • 2 žlici ruma
  • maslo ali olje za pečenje
  • sladkor v prahu za posip

Šmorn z zlatimi rozinami – postopek:

Najprej za pol ure zlate rozine namočimo v dveh žlicah ruma.smorn-z-zlatimi-rozinami-2Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov.smorn-z-zlatimi-rozinami-1Iz beljakov stepemo trd sneg in mu primešamo polovico sladkorja.smorn-z-zlatimi-rozinami-3Rumenjake stepemo s preostalo polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem. Nato med mešanjem prilijemo mleko in dodamo ščep soli.smorn-z-zlatimi-rozinami-4Moko presejemo in jo postopno med mešanjem dodamo rumenjakom. Zmes bo precej redka, vendar takšna mora biti.smorn-z-zlatimi-rozinami-5Zlate rozine odcedimo in jih primešamo masi za šmorn.smorn-z-zlatimi-rozinami-6Na koncu s slaščičarsko lopatko nežno primešamo sneg beljakov. Sedaj bomo dobili zelo puhasto zmes iz katere bomo spekli nadvse mehak šmorn.smorn-z-zlatimi-rozinami-7V ponvi segrejmo maščobo na kateri bomo pekli in ko je maščoba dovolj vroča, prilijemo maso, ki naj bo debela za prst. Ko spodnji del že lepo zakrkne, z leseno lopatko prerežemo šmorn na štiri dele.smorn-z-zlatimi-rozinami-8Prerezane dele šmorna previdno obrnemo, da se spečejo še z zgornje strani. Nato šmorn z leseno lopatko razkosamo na manjše koščke in še malo pražimo.smorn-z-zlatimi-rozinami-9Pražen šmorn z zlatimi rozinami po vrhu potrosimo sladkorjem v prahu (ni obvezno) in ponudimo.smorn-z-zlatimi-rozinami-13Prijetno sladkanje!smorn-z-zlatimi-rozinami-12

Namig
Pri receptu šmorn z zlatimi rozinami, lahko uporabite tudi “navadne” rozine. Če pa niste ljubitelj rozin, jih lahko povsem izpustite.
Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor