Šmorn z zlatimi rozinami
Šmorn oz. cesarski praženec je ena najbolj preprostih sladic. V bistvu je to debelejša palačinka v manjših koščkih. Šmorn lahko naredimo v slani verziji in tako lahko predstavlja glavni obrok za kosilo ali večerjo, h kateri se odlično poda zelenjavna juha ali kar samo skleda zelene solate. Ali pa v sladki verziji in tako postane šmorn odlična in preprosta sladica, kateri dodamo okuse po želji: sladkor v prahu, marmelada, cimet, skodelico kompota, kepico sladoleda … Danes bomo spekli izredno puhast šmorn z zlatimi rozinami in ga posipali s sladkorjem v prahu.
Šmorn z zlatimi rozinami – pripomočki:
- 2 posodi za mešanje
- električni mikser
- slaščičarska lopatica
- lesena lopatica
- ponev
- tehtnica
Šmorn z zlatimi rozinami – sestavine:
Za 3 osebe
- 4 jajca
- 30 g sladkorja
- 1/2 vaniljevega sladkorja
- 370 ml mleka
- 130 g ostre moke
- ščep soli
- 30 g zlatih rozin
- 2 žlici ruma
- maslo ali olje za pečenje
- sladkor v prahu za posip
Šmorn z zlatimi rozinami – postopek:
Najprej za pol ure zlate rozine namočimo v dveh žlicah ruma.Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov.Iz beljakov stepemo trd sneg in mu primešamo polovico sladkorja.Rumenjake stepemo s preostalo polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem. Nato med mešanjem prilijemo mleko in dodamo ščep soli.Moko presejemo in jo postopno med mešanjem dodamo rumenjakom. Zmes bo precej redka, vendar takšna mora biti.Zlate rozine odcedimo in jih primešamo masi za šmorn.Na koncu s slaščičarsko lopatko nežno primešamo sneg beljakov. Sedaj bomo dobili zelo puhasto zmes iz katere bomo spekli nadvse mehak šmorn.V ponvi segrejmo maščobo na kateri bomo pekli in ko je maščoba dovolj vroča, prilijemo maso, ki naj bo debela za prst. Ko spodnji del že lepo zakrkne, z leseno lopatko prerežemo šmorn na štiri dele.Prerezane dele šmorna previdno obrnemo, da se spečejo še z zgornje strani. Nato šmorn z leseno lopatko razkosamo na manjše koščke in še malo pražimo.Pražen šmorn z zlatimi rozinami po vrhu potrosimo sladkorjem v prahu (ni obvezno) in ponudimo.Prijetno sladkanje!