Slivovi cmoki
Slivovi cmoki so sladka jed, ki jo lahko postrežemo kot sladico ali kot samostojno jed (recimo večerja). Priprava je zelo preprosta, vendar zaradi dolgotrajnega kuhanja in hlajenja krompirja v oblicah, je njena predpriprava precej zamudna. Priprava je skoraj povsem enaka kot pri navadnih krompirjevih njokih, s to razliko, da njoke napolnimo s poljubnim sadjem (ker je ravno čas sliv, sem izbrala slive iz domačega vrta) ali marmelado in tako dobimo cmoke.
Za pripravo slivovih cmokov potrebujemo:
- posodo za kuhanje krompirja
- večjo posodo za kuhanje
- večjo posodo za mešanje in mesenje
- vilice
- žlico
- nož ali rezalnik za testo
- ročna pasirka
Sestavine za slivove cmoke:
Za približno 20 kosov
približno 1/2 kg krompirja (5 srednje velikih krompirjev)
- 1 jajce
- moka
- 1/2 pecilnega praška
- sol
- približno 20 celih sliv
Sestavine za preliv iz drobtin in mletih lešnikov:
- 50 g masla ali margarine
- 3 – 4 žlice krušnih drobtin
- 2 – 3 žlice grobo mletih lešnikov
Za posip in okras:
- nekaj svežih sliv
- sladkor v prahu in/ali vanilijev sladkor
Priprava slivovih cmokov:
Krompir dobro operemo in celega, z olupkom skuhamo v vodi. Krompir je kuhan, kadar lahko z vilico enostavno prebodemo krompir. Takrat ga vzamemo iz vode in ga splahnemo z mrzlo vodo ter ga olupimo.
Medtem, ko se kuha krompir, pripravimo slive za nadev. Cele slive dobro operemo, z nožem ali rokami razpolovimo in odstranimo koščico. Pazimo, da slive ne popolnoma prerežemo, ker bomo imeli v tem primeru težje delo pri oblikovanju njokov. Očiščene in razkoščičene slive prihranimo v hladilniku.
Olupljen krompir narežemo na rezine in ga pretlačimo skozi pasirko.
Pretlačen krompir pustimo v globoki posodi, da se popolnoma ohladi, nato mu dodamo jajce, pecilni prašek in približno 1 čajno žličko soli (sol dodajamo po želji, vendar skromno, saj bomo pripravljene njoke skuhali v slani vodi).
Sestavine premešamo z vilico in po potrebi dodajamo moko. Količina moke je odvisna od tega kako mokast je krompir. Jaz sem je porabila približno 7 jedilnih žlic. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki pa ne sme biti pretrdo, saj bi bili taki njoki zelo trdi tudi, ko bi se skuhali.
Pripravljeno testo na pomokani podlagi z rokami zvaljamo v svaljek debeline približno 4 cm. Svaljek razrežemo na približno 3 cm dolge kose testa, oz. približno take velikosti kot so slive. Dlani pomokamo. V vsak kos testa zavijemo po 1 slivo, njok po potrebi povaljamo v moki, da se nam ne bo lepil na dlani.
Pripravljene cmoke položimo na večjo ravno pomokano površino, tako da se med seboj ne dotikajo. V veliki posodi zavremo večjo količino vode, ki jo po okusu osolimo. Ko voda zavre vanjo vržemo cmoke in jih skuhamo. Cmoki so skuhani, ko priplavajo na vrh.
Medtem časom pripravimo maslo z drobtinami in lešniki: v ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo drobtine in lešnike.
Kuhane cmoke razdelimo na krožnike in jih prelijemo s pripravljeno polivko. Po želji jed potresemo z vanilijevim sladkorjem ali sladkorjem v prahu.
Dober tek!