Krompirjevi njoki
Krompirjevi njoki so tradicionalna jed, ki jo je enostavno pripraviti doma in je veliko boljša domača, kot kupljena. Postrežemo jih lahko kot prilogo k kateri koli mesni ali zelenjavni omaki, lahko pa jih samo enostavno potresemo s parmezanom in praženimi drobtinami. Za pripravo bomo potrebovali nekaj več časa, ker je kuhanje krompirja v oblicah nekoliko bolj dolgotrajno. Sama priprava je enostavna in tudi sestavin je malo, so pa tudi takšne, ki jih najdemo večinoma v vsaki kuhinji.
Za pripravo krompirjevih njokov potrebujemo:
- posodo za kuhanje krompirja
- večjo posodo za mešanje in mesenje
- vilice
- žlico
- nož ali rezalnik za testo
- ročna pasirka
Sestavine za krompirjeve njoke:
- približno 1/2 kg krompirja (5 srednje velikih krompirjev)
- 1 jajce
- moka
- 1/2 pecilnega praška
- sol
Priprava krompirjevih njokov:
Krompir dobro operemo in celega, z olupkom skuhamo v vodi. Krompir je kuhan, kadar lahko z vilico enostavno prebodemo krompir. Takrat ga vzamemo iz vode in ga splahnemo z mrzlo vodo ter ga olupimo.
Olupljen krompir narežemo na rezine in ga pretlačimo skozi pasirko. Pretlačen krompir pustimo v globoki posodi, da se popolnoma ohladi, nato mu dodamo jajce, pecilni prašek in približno 1 čajno žličko soli (sol dodajamo po želji, vendar skromno, saj bomo pripravljene njoke skuhali v slani vodi). Sestavine premešamo z vilico in po potrebi dodajamo moko. Količina moke je odvisna od tega, kako mokast je krompir. Jaz sem je porabila približno 7 jedilnih žlic. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki pa ne sme biti pretrdo, saj bi bili taki njoki zelo trdi tudi, ko bi se skuhali.
Pripravljeno testo na pomokani podlagi z rokami zvaljamo v svaljek debeline približno 2 cm. Svaljek razrežemo na približno 3 cm dolge njoke.
V veliki posod zavremo večjo količino vode, ki jo po okusu osolimo. Ko voda zavre vanjo vržemo njoke in jih skuhamo. Njoki so skuhani, ko priplavajo na vrh. Takrat jih s penovko vzamemo iz vode, po želji jih pretresemo na raztopljenem maslu in postrežemo s poljubno omako, ali kot prilogo poljubni mesni jedi.
Dober tek!