Slastne skutine kocke
Print Friendly, PDF & Email

Slastne skutine kocke so mehko, rahlo, nežno in zelo okusno pecivo kremastega okusa, ki se mu ni mogoče upreti. Poleg presenetljivo dobrega okusa skutine kocke niso zahtevne za pripravo in lahko počakajo v hladilniku v pokriti posodi tudi nekaj dni. Slastne skutine kocke iz treh plasti so kremastega okusa in so odlična sladica ob napovedanem obisku ali prijetno presenečenje po nedeljskem kosilu za vso družino. Po tem receptu bomo naredili zelo okusno sladico za 10 do 12 oseb.

Pripomočki za izdelavo slastnih skutinih kock:

  • 3 večje posode za mešanje sestavin
  • manjša kozica ali lonček za segrevanje masla
  • pekač velikosti 35 x 20 x 6 cm
  • električni mešalnik
  • klasična električna pečica
  • električni sekljalnik ali ročni mlinček za mletje keksov
  • velika jušna žlica
  • tehtnica
  • papir za peko
  • platnena kuhinjska krpa

Sestavine za izdelavo slastnih skutinih kock:

Za piškotno testo:

  • 230 g maslenih keksov (uporabila sem kekse Lada)
  • 100 raztopljenega masla

Za prvo kremno plast:

  • 500 g pasirane polposnete skute
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 100 g sladkorja
  • 4 rumenjaki

Za drugo kremno plast:

  • 400 g kisle smetane
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 2 veliki žlici sladkorja
  • sok 1 limone
  • 4 beljaki
  • 2 žlici čokolade v prahu za posuti po narejeni sladici (ni obvezna sestavina)

Postopek za izdelavo slastnih skutinih kock:

Najprej naredimo piškotno testo, in sicer tako, da zmeljemo kekse, jih damo v posodo in vanjo vlijemo vroče maslo, ki smo ga pred tem raztopili v kozici. Meni se zdi, da sladica res dobro uspe s keksi Lada, ki jo naredijo zelo okusno.

Ti dve sestavini dobro premešamo s pomočjo žlice ter stresemo v pripravljen in s peki papirjem obložen pekač. Tako narejeno piškotno testo s pomočjo žlice poravnamo in vtremo v dno pekača. Ko je piškotno testo lepo in enakomerno razporejeno po celotnem dnu pekača, ga postavimo v pečico in pečemo 10 minut na 100 °C.

Po poteku tega časa pekač odstranimo iz pečice.

Sedaj izdelamo kremi, in sicer tako, da najprej vzamemo dve posodi in vanju ločimo 4 jajca. V prvo damo rumenjake in v drugo beljake.

Najprej naredimo prvo kremo tako, da vzamemo posodo, v katero smo dali rumenjake in jih stepemo z električnim mešalnikom. Med stepanjem dodamo 100 g navadnega sladkorja in 1 vrečko vanilijevega sladkorja ter 500 g skute. Vse sestavine dobro stepemo z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti.

Tako narejeno maso polijemo po pečenem piškotnem dnu v pekaču. Sedaj pekač ponovno postavimo v segreto pečico in pecivo pečemo 20 minut na temperaturi 150 °C.

Med tem časom, ko se prva krema peče, pripravimo drugo, in sicer tako, da vzamemo posodo, v katero smo dali beljake in iz njih stepemo trd sneg.

Med stepanjem v beljake damo 1 vrečko vanilijevega sladkorja in 2 žlici navadnega sladkorja. Ko je sneg iz beljakov trdo stepen, odložimo električni mešalnik. Sedaj vzamemo 400 g kisle smetane in jo dodamo stepenemu snegu iz beljakov. S pomočjo žlice počasi in previdno združimo stepene beljake in kislo smetano ter jim dodamo iztisnjen sok ene limone.

Tako narejeno maso stresemo na pečeno prvo kremo in jo enakomerno razporedimo po površini.

Sedaj vse tri plasti ponovno postavimo v pečico in celotno sladico pečemo še 10 minut na temperaturi 100 °C.

Po poteku tega časa odstranimo pekač iz pečice, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno sladico postavimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur, še bolje pa bo, da v hladilniku ostane čez noč. Slastne skutine kocke so pripravljene. Pred postrežbo jih vzamemo iz hladilnika, narežemo na kocke in po želji posujemo s čokolado v prahu ter postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor