Slastna madžarica
Madžarica je ena mojih najljubših sladic. Na prvi pogled je morda zahtevna za pripravo, a je vredna vsega časa in dela. Presenetil vas bo čokoladen okus in pisan izgled. Madžarica je najboljša, ko kakšen dan ali dva počiva na hladnem. Seveda le v primeru, da je ne bo takoj zmanjkalo.
Slastna madžarica – pripomočki:
- večja in manjša skleda
- skodelica za mikrovalovno pečico
- tehtnica
- žlica
- valjar
- papir za peko
- električni mešalnik
- nož
- pekač (tisti, ki pride s pečico)
- kozica
- mikrovalovna pečica
- štedilnik
- pečica
Slastna madžarica – sestavine:
Za testo:
- 150 g margarine
- 600 g moke
- 2 dcl kisle smetane
- 2 celi jajci
- 1 pecilni prašek
- 200 g sladkorja
Za nadev:
- 1 l mleka
- 300 g sladkorja
- 8 žlic ostre moke
- 100 g čokolade v prahu
- 2 vaniljina sladkorja
- 200 g margarine
Za preliv:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice mleka
- 60 g margarine
Slastna madžarica – postopek:
Iz margarine, moke, kisle smetane, jajc, pecilnega praška in sladkorja zamesimo testo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Testo naj počiva vsaj pol ure v hladilniku.
Testo razdelimo na šest enakih delov.
Vsak kos najprej oblikujemo v kepo, nato pa ga razvaljamo na papirju za peko. Robove obrežemo, da dobimo čimbolj enakomerne stranice. Testo s papirjem položimo na narobe obrnjen pekač in pečemo pri 200°C, dokler ni zlato – rjave barve. Pečene oblate pustimo, da se ohladijo.
Tačas skuhamo nadev. Približno pol litra mleka damo v lonec in začnemo segrevati. V ostali del mleka vmešamo moko, sladkor, čokolado v prahu in vaniljin sladkor. Ko mleko zavre, vkuhamo vanj pripravljeno maso, podobno, kot bi kuhali puding. Neprestano mešamo, da se krema ne prismodi in kuhamo še nekaj minut, da se začne zgoščevati. V še vročo kremo dodamo margarino in dobro premešamo. Pustimo, da se ohladi, vmes pa večkrat premešamo, da se na vrhu ne naredi skorjica.
Pecivo začnemo sestavljati z oblatom, na katerega namažemo del kreme, nato nadaljujemo postopek, dokler nam ne zmanjka komponent.
Tako sestavljeno pecivo na koncu prelijemo s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo iz čokolade, mleka in margarine. Vse sestavine damo v posodo, primerno za mikrovalovno pečico in grejemo približno pol minute. Vzamemo iz pečice in premešamo. Po potrebi še malo segrevamo in večkrat premešamo. Pazimo, saj se čokolada v mikrovalovni pečici lahko hitro zažge.
Pecivo pustimo počivati vsaj tako dolgo, da se čokolada strdi, nato pa ga razrežemo. Prvi dan bo pecivo precej hrustljavo, vsak naslednji dan pa se bodo oblati bolj navlažili in bo prijetno mehko.
Naj vam tekne!