Slastna baklava z medom
Slastna baklava z medom je pripravljena iz veliko orehov, še več medu in brez sladkorja.
Kaj potrebujemo za slastno baklavo z medom:
- veliko plastično posodo za mešanje
- plastični vrč
- kozico
- jedilno žlico
- čopič
- velik globok pekač
- pečico
Sestavine za slastno baklavo z medom:
- 750 g kupljenega vlečenega testa (15 listov)
- 300 g mletih orehov
- 300 g nasekljanih orehov
- 4 žlice drobtin
- 250 g masla
- 750 g medu
- 1 l vode
- 1 limona
Postopek priprave slastne baklave z medom:
Pečico prižgemo na 180 stopinj. V posodi zmešamo suho zmes iz orehov in drobtin.Maslo raztopimo. Pekač namažemo z maslom. Vanj položimo list testa.
S pomočjo čopiča ga premažem o z maslom. Nanj položimo drugi list testa. Tudi tega premažemo z raztopljenim maslom.
Nadaljujemo s tretjo plastjo testa, na katero enakomerno razporedimo četrtino suhe zmesi.
Na suho zmes položimo novi list testa, ga premažemo z maslom, nadaljujemo z drugim listom testa, ga premažemo, položimo tretjo plast testa, na katero enakomerno razporedimo drugo četrtino suhe zmesi. Nadaljujemo v tem vrstnem redu, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zaključimo s tremi plastmi testa. Odvečno testo porežemo stran.
S preostankom masla premažemo tudi vrhnjo plast. Baklavo v pekaču razrežemo na poljubno velike kose.
Postavimo jo v segreto pečico. Pečemo jo 40 minut do zlato-rjave barve.
Vzamemo iz pečice. V posodi zmešamo toplo vodo in med in zmes polijemo po celotni površini.
Limono narežemo na kolobarje in jo položimo po vrhu baklave. Čez noč pustimo v hladni pečici, da se tekočina vpije.
Naslednji dan jo poskusimo. Mmmm… Še boljša je čez dva dni.