Slasten bananin kruh s celimi koščki banan
Print Friendly, PDF & Email

Bananin kruh je odličen tako za zajtrk, večerjo ali malico kot tudi za sladico. Sočen, polnega okusa, s celimi koščki banane. Tale me je res prepričal – pa sem jedla in naredila že kar nekaj bananinih kruhov do sedaj! Odličen je tako sam, kot z medom, maslom ali čokoladnim namazom. Moja priljubljena kombinacija pa je bananin kruh s karamelnim namazom. Bananin kruh je (vsaj pri meni) priljubljen tudi zato, ker je enostavna in hitro pripravljena rešitev skoraj za vsak obrok. Še posebej pa pride prav takrat, ko imamo doma kakšno preveč zrelo banano. Pa si poglejmo recept …

Pripomočki – slasten bananin kruh s celimi koščki banan:

  • pekač za kruh (cca. 30 cm x 10 cm)
  • peki papir
  • električni mešalnik ali kuhinjski robot ali metlica
  • vilice, nož
  • ožemalnik za limono
  • 2 veliki posodi
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine – slasten bananin kruh s celimi koščki banan:

  • 4 banane (2 zreli in 2 zelo zreli)
  • 300 g ostre bele moke
  • 3 jajca
  • 50 g masla
  • sok polovice limone
  • 200 ml kefirja (ali kislega mleka ali jogurta)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 80 g trsnega sladkorja
  • ščepec soli
  • ovseni kosmiči ali semena/oreščki po želji (za dekoracijo)

Postopek – slasten bananin kruh s celimi koščki banan:

Pripravimo pekač, pečico pa segrejemo na 180 °C (klasični način). Najprej olupimo banane; 2 zreli narežemo na kolobarje, 2 zelo zreli pa z vilicami zmečkamo v kašo in jima dodamo sok polovice limone.

Z električnim mešalnikom zmešamo maslo in sladkor. Dodajamo še jajca (enega in po enega) ter vmes mešamo, da dobimo enotno zmes.

V drugi posodi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V jajčno maso dodamo kefir, bananino kašo z limono ter suhe sestavine.

Premešamo, da dobimo gladko zmes. Z lopatko v maso vmešamo še bananine kolobarje.

Po želji po dnu pekača posujemo ovsene kosmiče in nato v pekač vlijemo maso, ki jo tudi po vrhu posujemo s kosmiči.

Bananin kruh pečemo približno 1 uro na 180 °C (klasičen način). Če vidimo, da je zgoraj že lepo zapečen, v sredini pa še ne, ga med peko pokrijemo z alu folijo. Počakamo, da se ohladi ter ga vzamemo iz pekača.

Slasten bananin kruh s celimi koščki banan je nared. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor