Sladke magdalenice
Sladke magdalenice so kolački iz biskvitnega testa z obliko rebraste školjčne lupine. Za peko magdalenic uporabimo poseben rebrast pekač. Njihova priprava je povsem enostavna. Danes bo predstavljen osnovni recept z okusom vanilije in limonine lupinice. Okus lahko spreminjamo tako, da masi dodamo npr. koščke čokolade, suhe brusnice ali rozine … Lahko tudi različne začimbe npr. cimet, ingver …
Sladke magdalenice – pripomočki:
- posoda za mešanje
- mikser
- tehtnica
- žlica
- pekač za magdalenice
Sladke magdalenice – sestavine:
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- nastrgana limonina lupinica 1/2 limone
- sok 1/2 limone
- 200 g moke
- 8 g pecilnega
- 1 vrečica vanilij sladkorja
- 100 g stopljenega masla
- 6 žlic mleka
- sladkor v prahu (za posip)
Sladke magdalenice – postopek peke:
Najprej v mikrovalovki ali na kuhalni plošči stopimo maslo in pustimo, da se ohladi. Nato v posodo za mešanje ubijemo 3 jajca, dodamo sladkor in vanilij sladkor ter vse skupaj stepemo. Ko se sladkor z jajci speni, dodamo nastrgano limonino lupinico, sok limone in 4 žlice mleka. Premešamo. Nato dodamo moko, ohlajeno maslo, pecilni prašek in 2 žlici mleka. Vse združimo v enotno, gladko zmes.
Pekač za magdalenice rahlo namastimo in modelčke z žlico napolnimo do 3/4.
Magdalenice damo peči v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija cca. 12 minut. Paziti moramo, da ostanejo še vedno svetle. Še vroče preložimo na rešetko, da se ohladijo in nato jih posipamo s sladkorjem v prahu.