Sladka lambada
Sladka lambada je zelo osvežilno pecivo. Dno peciva je biskvitno testo, prelito z osvežilnim pomarančnim pudingom, prekrito s piškoti, katere premažemo z vaniljevo kremo in prelijemo s čokoladnim prelivom. Sladka lamabada še posebej tekne močno ohlajena.
Sladka lambada – pripomočki:
- pekač 20 x 30 cm
V primeru večjega ali manjšega pekača prilagodite sestavine.
Sladka lambada – sestavine:
Biskvitno dno:
- 4 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
- 80 g sladkorja
- 100 g namenske moke za pecivo
- 8 g pecilni prašek
- 1 kavna žlička vaniljeve paste ali 8 g vaniljevega sladkorja
Bela krema:
- 500 ml mleka
- 80 g gustin škroba
- 120 g sladkorja
- 1 kavna žlička vaniljeve paste ali 8 g vaniljevega sladkorja
- 200 m sladke smetane za stepanje
Pomarančna krema:
- 1 l 100% juice soka (lahko se nadomesti s pomarančnim sirupom in vodo)
- 3 vrečice vaniljevega praška za puding
- 150 g sladkorja (sladkor prilagodimo glede na vsebnost sladkorja v soku)
Čokoladni preliv:
- 100 g temne čokolade
- 100 ml sladke smetane
Potrebujemo še:
- cca 140 do 150 g petit keksov (ali podobnih)
- malo mleka za namakanje keksov
Sladka lamabada – postopek:
Najprej ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg in ga damo na strano. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljo ter jih stepemo v jajčno kremo. Nato primešamo moko s pecilnim praškom. Na koncu v zmes postopomoma, ročno vmešamo še sneg beljakov.
Biskvitno testo prelijemo v pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 14 do 15 minut.
Med tem, ko se peče bisvit, se lotimo bele kreme. Priporočam, da belo kremo naredimo že kakšno uro prej, ker se mora ohladiti. V nekaj mleka zmešamo škrob in ko mleko v kozici zavre, vanj zakuhamo škrob. Kuhamo enako kot puding in pazimo, da ni grudic. Ko je bela krema kuhana, jo prekrijemo s prozorno folijo, da se med hlajenjem ne bo po vrhu naredila skorjica.
Sedaj se lotimo pomarančne kreme. Juice prelijemo v kozico, prisipamo sladkor in ga damo kuhat. Nekaj soka odlijemo in vanj vmešamo 3 vaniljeve pudinge. Ko juice zavre, kozico odstavimo iz ognja in vanj primešamo vaniljev puding. Premešamo in kozico vrnemo nazaj na ogenj in kuhamo enako kot puding.
Po pečenem biskvitu prelijemo še vroč pomarančni puding. Takoj prekrijemo s petit keksi, katere za hip pomočimo v mleko.
Ko se je pomarančna krema v pekaču popolnoma ohladila, nadaljujemo z belo kremo. Ohlajeno belo kremo z mikserjem premešamo, da dobimo svilnato kremo in nato vanjo primešamo stepeno sladko smetano. Kremo premažemo čez kekse in čimbolj enakomerno poravnamo.
Sedaj se lotimo še čokoladnega preliva. V posodici segrejmo sladko smetano, v katero smo nalomili temno čokolado. Ves čas mešamo in pazimo, da smetana ne zavre. Ko smo dobili gladki, svilnati čokoladni preliv, ga prelijemo čez belo kremo. Poravnamo in pustimo, da se čokolani preliv strdi na sobni temperaturi. Nato pekač postavimo na hladno in pustimo čez noč, da se okusi prepojijo.
Sladko lamabado postrežemo na krožniku in uživamo.
Dober tek!