Skutina torta
Print Friendly, PDF & Email

Skutina torta, po angleško cheesecake, je ena najbolj priljubljenih tort. Torta po tem receptu ima bogato, žametno teksturo in božanski okus. Recept vsebuje navodila za pripravo osnovne različice. Najboljša je naslednji dan, zato naj bi jo čez noč pustili v hladilniku. Mogoče vam uspe potrpeti čez noč. Zase vem, da nikoli ne zdržim.

skutina-torta

Skutina torta – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • folija za živila
  • 2 (plastični) posodi za mešanje sestavin
  • model za torto premera 26 cm
  • ročni mešalnik z metlicama za stepanje
  • lopatica za testo
  • ribežen
  • ožemalnik za citruse
  • jedilna žlica
  • valjar
  • pečica (navadna)
  • alu folija

Skutina torta – sestavine:

(za torto premera 26 cm)

testo za podlago:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • ščep soli
  • 1 jajce (velikost M)

nadev za torto:

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 100 g moke
  • 1 vanilin sladkor ali 1/3 čajne žličke mlete vanilje
  • 1 dl mleka
  • 5 jajc (velikost M)
  • 800 g pasirane (gladke) skute
  • 1 jedilno žlico naribane limonine lupinice (1 večja limona) – BIO!
  • 3 jedilne žlice sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 250 ml sladke smetane
  • ščep soli
  • 30 g koruznega škroba
  • 1-2 jedilni žlici sladkorja v prahu za posip

Skutina torta – priprava:

Pripravimo in odtehtamo sestavine za testo. Maslo naj bo sobne temperature, da bo bolj mehko in ga bomo laže vmešali. Narežemo ga na manjše kose. Vse sestavine damo v plastično posodo in zgnetemo z rokami, da dobimo enotno testo. Zavijemo ga v folijo za živila, nekoliko sploščimo in za 2 uri postavimo v hladilnik.

skutina-tortaPo 2 urah vzamemo testo iz hladilnika, ga vzamemo iz folije in z valjarjem razvaljamo v krog premera cca. 28 cm. Pečico segrejemo na 190 °C. Naoljimo tortni model in s pomočjo valjarja testo prestavimo v model. Testo z rokami pritisnemo ob model in naredimo približno 2 cm visok rob. Če ostane za rob preveč testa, ga odrežemo z nožem. Testo v modelu prešpikamo z vilicami in ga damo peči v predhodno ogreto pečico na 190 °C. Pečemo ga na čisto spodnji rešetki 10-12 minut. Ko je testo pečeno temperaturo pečice zmanjšamo na 170 °C.

skutina-tortaMedtem, ko se peče testo, pripravimo nadev. Previdno ločimo beljake od rumenjakov. Naribamo limonino lupinico in iztisnemo sok. V plastično posodo damo polovico sladkorja v prahu (100 g), moko, vanilin sladkor (ali vaniljo v prahu) in mleko ter zmešamo z ročnim mešalnikom z metlicami za stepanje. Dodamo rumenjake, skuto, limonino lupinico in limonin sok in premešamo. Dodamo sladko smetano in premešamo še enkrat. V kremi ne sme biti grudic!

skutina-tortaBeljake s ščepom soli stepemo v čvrst sneg. Dodamo preostali sladkor v prahu (100 g) in koruzni škrob ter stepamo 2 minuti.

skutina-tortaNato sneg z lopatico za testo po korakih počasi vmešamo v prej pripravljeno maso. Maso prelijemo v model na pečeno podlago. Torto damo peči  na 170 °C na najnižjo rešetko.

skutina-tortaPo 20 minutah torto previdno vzamemo iz pečice in 1 cm od roba tortnega modela ter 2 – 3 cm globoko z nožem zarežemo okrog in okrog. Tako površina torte med peko ne bo razpokala. Torto damo nazaj v pečico in jo pečemo še 30 minut. Nato pečico izklopimo, pripremo vratca pečice in pustimo, da se torta počasi, postopoma ohlaja 1 uro. Če jo prehitro vzamemo iz pečice, se lahko zgodi, da bo razpokala. Skutina torta je namreč zelo občutljiva na hitre temperaturne spremembe. Po približno 1 uri vzamemo torto ven in počakamo, da se v modelu ohladi do konca.

skutina-torta

Torto vzamemo iz modela in jo, zavito v alu folijo, postavimo v hladilnik za čez noč. Potrosimo jo s sladkorjem v prahu, narežemo na kose in postrežemo.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 46 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor