Sicilijanska sladica
Print Friendly, PDF & Email

Sicilijanska sladica je odlična sladica sladko kislega, a zelo nežnega kremnega okusa, ki jo bomo pripravili zelo hitro in otročje lahko, saj nam priprava ne vzame več kot 15 minut.

Je odlična izbira za vse, ki nimajo veliko časa v kuhinji. Poleg tega jo lahko postrežete že po 4 urah od priprave. Pripravite jo lahko v okrogli obliki torte ali v drugačni obliki, odvisno od tega, kakšen model boste uporabili. Sicilijanska sladica je sladica za vse, ki imajo radi kremne in ne preveč sladke sladice ter hitro in preprosto pripravo. Ko jo boste enkrat poskusili zagotovo jo boste pripravljali zelo pogosto.

Pripomočki za sicilijansko sladico

 • okrogel model za torto premera 30 cm ali kvadratni velikosti 30 x 26 cm
 • električni mešalnik z metlicami
 • prozorna folija za živila, če imate tortni model iz dveh delov

Sestavine za sicilijansko sladico

Za 8 – 10 kosov:

 • 400 g kremnega sira (npr. Philadeplhia, ABC in drugi)
 • 180 g kisle smetane
 • 100 g sladkorja v prahu
 • sok 1 limone
 • sok 1 pomaranče
 • 300 ml mleka
 • 8 listov želatine
 • 150 g piškotov po lastni izbiri*
 • 150 ml mleka za namakanje piškotov

* Za prirpavo te sladice sem tokrat uporabila savoiardi (baby) piškote, a sem jo pripravljala tudi že s maslenimi piškoti, tako, da je izbira velika. Bistvo je, da namočeni piškoti predstavljajo dno sladice.

Kako pripravimo sicilijansko sladico?

Vzamemo večjo posodo in vanjo damo kremni sir, kislo smetano in sladkor v prahu.

Z električnim mešalnikom z metlicami vse sestavine zmiksamo v gladko maso. Iztisnemo sok ene limone in ene pomaranče ter ju dodamo zmiksanim sestavinam. Dobro premešamo.

V posebno posodo vlijemo 300 ml mleka in vanj damo 8 listov želatine, ki jo raztopimo v mleku po navodilih iz vrečke želatine.

Jaz to naredim takole: mleko in lističe želatine dam v mikrovalovno na 180 °C, približno za 2 minuti. Tako se mi v segretem mleku želatina raztopi. Ti dve sestavini dobro premešam in se prepričam, da je želatina popolnoma raztopljena. Vi pa želatino lahko stopite na vam ljubši in lažji način.
Sedaj vzamemo prvo posodo, v kateri smo združili kremni sir, kislo smetano, sladkor in sok citrusov ter s pomočjo električnega mešalnika ponovno premešamo sestavine na nižji hitrosti, hkrati pa med mešanjem dodajamo mleko in raztopljeno želatino. Pustimo ob strani.

Vzamemo tortni model in manjšo posodico, v katero vlijemo 150 ml mlačnega mleka.
V mleko namakamo izbrane piškote in jih polagamo na dno modela tako da z njimi v celoti prekrijemo dno tortnega modela. Ko smo na dno modela položili vse piškote, čeznje vlijemo pripravljeno kremo.

V kolikor uporabljamo tortni model iz dveh delov (tortno dno in obod), s pvc folijo ovijemo spodnji  in stranjski zunanji rob modela, saj je krema tekoča in bomo tako preprečili morebitno uhajanje kreme.

Ko smo napolnili model s kremo, ga pustimo na sobni temperaturi približno 30 minut, nato pa ga postavimo v hladilnik.

Čez približno 3 do 4 ure v hladilniku, se bo sladica strdila in jo lahko postrežemo v primeru, da se nam mudi. Sicilijanska sladica je pripravljena, da jo po želji in okusu dekoriramo in postrežemo. Uživajte v njenem sladko kislem kremnem in nežnem okusu.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 3.8]

Dodaj odgovor