Šarkelj s štirimi vrstami čokolade
Za vse ljubitelje bolj krepkih sladic, gostih biskvitov in čokolade, je šarkelj s štirimi vrstami čokolade ravno pravšnja poslastica. Vsebuje temno, mlečno in belo čokolado, ter tudi najnovejšo, roza oziroma Ruby čokolado, katere okus nekoliko spominja na jagodičevje. Za malce drugačno teksturo pa poskrbi tudi kanček kokosov moke.
Šarkelj s štirimi vrstami čokolade ne vsebuje jajc, pripravimo pa ga hitro in preprosto, pri čemer bomo umazali le eno skledo, pekač in kuhalnico. Namesto šarklja, lahko to sladico pripravimo tudi v obliki mafinov.
Šarkelj s štirimi vrstami čokolade – pripomočki:
- pekač oziroma model za šarkelj (premer 24 – 26 cm)
Šarkelj s štirimi vrstami čokolade – sestavine:
- 400 g gladke moke
- 50 g kokosove moke
- 1 pecilni prašek
- 1 vanljin sladkor
- 100 g sladkorja
- 200 g čokolade (bele, mlečne, temne, Ruby)
- 200 ml jogurta (čvrstega ali tekočega)
- 300 ml mleka
- 100 ml olja
- kanček ruma
in še
- maslo in moka za omastitev pekača
Šarkelj s štirimi vrstami čokolade – postopek:
Najprej v skledi zmešamo suhe sestavine. Zmešamo torej obe vrsti moke, obe vrsti sladkorja in pecilni prašek. Čokolado narežemo na večje koščke in jo primešamo med ostale suhe sestavine.
Uporabimo lahko enake deleže posamezne vrste čokolade ali pa jih poljubno spremenimo. V kolikor nimamo vseh štirih vrst čokolade, lahko toliko povečamo delež drugih vrst. Pri tem pecivo lahko uporabimo tudi ostanke čokoladnih zajčkov, jajčk ali Božičkov.
Nato dodamo še jogurt, mleko, olje in rum. S kuhalnico dobro premešamo, da se povežejo suhe in mokre sestavine. Dobiti moramo gosto zmes. Če ne moremo dobro premešati oziroma se nam zdi, da je zmes vseeno presuha, lahko dodamo še kanček mleka.
Dobljeno zmes predevamo v omaščen in pomokan model za šarkelj, nato pa pečemo približno 45 minut pri 170 °C, pri ventilacijskem načinu.
Pečen šarkelj vzamemo iz modela in počakamo, da se ohladi.
Po želji ga lahko okrasimo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno čokolado.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Poskusite pripraviti še limonin šarkelj.