Šarkelj s štirimi vrstami čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Za vse ljubitelje bolj krepkih sladic, gostih biskvitov in čokolade, je šarkelj s štirimi vrstami čokolade ravno pravšnja poslastica. Vsebuje temno, mlečno in belo čokolado, ter tudi najnovejšo, roza oziroma Ruby čokolado, katere okus nekoliko spominja na jagodičevje. Za malce drugačno teksturo pa poskrbi tudi kanček kokosov moke.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade ne vsebuje jajc, pripravimo pa ga hitro in preprosto, pri čemer bomo umazali le eno skledo, pekač in kuhalnico. Namesto šarklja, lahko to sladico pripravimo tudi v obliki mafinov.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade – pripomočki:

  • pekač oziroma model za šarkelj (premer 24 – 26 cm)

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade – sestavine:

  • 400 g gladke moke
  • 50 g kokosove moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanljin sladkor
  • 100 g sladkorja
  • 200 g čokolade (bele, mlečne, temne, Ruby)
  • 200 ml jogurta (čvrstega ali tekočega)
  • 300 ml mleka
  • 100 ml olja
  • kanček ruma

in še

  • maslo in moka za omastitev pekača

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade – postopek:

Najprej v skledi zmešamo suhe sestavine. Zmešamo torej obe vrsti moke, obe vrsti sladkorja in pecilni prašek. Čokolado narežemo na večje koščke in jo primešamo med ostale suhe sestavine.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade

Uporabimo lahko enake deleže posamezne vrste čokolade ali pa jih poljubno spremenimo. V kolikor nimamo vseh štirih vrst čokolade, lahko toliko povečamo delež drugih vrst. Pri tem pecivo lahko uporabimo tudi ostanke čokoladnih zajčkov, jajčk ali Božičkov.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade

Nato dodamo še jogurt, mleko, olje in rum. S kuhalnico dobro premešamo, da se povežejo suhe in mokre sestavine. Dobiti moramo gosto zmes. Če ne moremo dobro premešati oziroma se nam zdi, da je zmes vseeno presuha, lahko dodamo še kanček mleka.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade

Dobljeno zmes predevamo v omaščen in pomokan model za šarkelj, nato pa pečemo približno 45 minut pri 170 °C, pri ventilacijskem načinu.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade

Pečen šarkelj vzamemo iz modela in počakamo, da se ohladi.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade

Po želji ga lahko okrasimo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno čokolado.

Šarkelj s štirimi vrstami čokolade

Brbončice vam bodo hvaležne.

Poskusite pripraviti še limonin šarkelj.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor