Limonin šarkelj
Sladice z limono so osvežilne in ponavadi nepričakovane. Limonin šarkelj je zanimiva sladica, ki bo prepričala tudi največje sladkosnede, hkrati pa bo s svojim videzom popestrila vsako mizo. Priprava limoninega šarklja ni zahtevna, rezultat pa bo vrhunski.
Limonin šarkelj – pripomočki:
- skleda
- električni mešalnik
- kozica
- kuhalnica
- tehtnica
- lonček (2 dcl)
- velik nož
- cedilo
- žlica
- pekač za šarkelj
Limonin šarkelj – sestavine:
za biskvit:
- 5 jajc
- 370 g sladkorja
- 125 g margarine
- 250 g moke
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- 1 vaniljin sladkor
- maščoba in moka za pekač
za kremo:
- limonina lupina in sok dveh limon
- 1 lonček sladkorja
- 1 in pol lonček vode
- 3 in pol žlice koruznega škroba (npr. Gustin)
za okrasitev:
- cca. 3 žlice sladkorja v prahu
- limonina lupina (po želji)
Limonin šarkelj – postopek:
V skledi penasto mešamo jajca in sladkor. Nato dodamo margarino, ki smo jo ogreli na sobno temperaturo, moko, pecilni prašek in vaniljin sladkor. Ko je masa za biskvit dobro premešana, jo vlijemo v pomaščen in pomokan pekač za šarkelj. Pečemo približno pol ure, pri 180°C.
Ko je šarkelj pečen, ga vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladi. Nato ga z dolgim nožem dvakrat vzdolžno prerežemo, da dobimo tri dele.
Šele ko imamo šarkelj prerezan, se lotimo priprave kreme. Vse sestavine za kremo damo v kozico. Ob nenehnem mešanju segrevamo, dokler se krema ne začne gostiti in spreminjati barve iz motne, v prosojno.
Na spodnji del šarklja vlijemo polovico kreme, ga pokrijemo s srednjim delom, ter nanj vlijemo še drugo polovico kreme. Dokler je krema še topla, pokrijemo z vrhnjim delom šarklja in rahlo pritisnemo, da se vsi deli spojijo. Kremo, ki je iztekla, poberemo z žlico.
Ohlajen šarkelj obilno posujemo s sladkorjem v prahu (pomagamo si s cedilom) in po želji okrasimo z limonino lupinico.
Naj vam tekne!