Šarkelj s pomarančno lupinico in belo čokolado
Šarkelj s pomarančno lupinico in belo čokolado je izredno aromatična in dišeča sladica. Jaz sem ga prerezala še razmeroma toplega in povedati moram, da je rezina čudovito odišavila prostor. Po sestavinah sodeč ga lahko uvrstimo med bogatejše sladice. Vsebuje precej masla, kar podaljšuje njegovo mehkobo in sočnost ter sladkorja, zato priporočam zmerno uživanje. Je pa zato toliko bolj všečen brbončicam. Pomarančna lupinica poskrbi za svež vonj, rozine za sočnost, bela čokolada pa doda še malce okusa.
Pripomočki za pripravo šarklja s pomarančno lupinico in belo čokolado
- skleda za stepanje sladkorja in rumenjakov
- skleda za stepanje beljakov
- električni mešalnik/kuhinjski robot
- lopatka
- strgalo
- nož
- deska
- kuhinjske brisače
- glinen pekač premera 26 cm
Sestavine za pripravo šarklja s pomarančno lupinico in belo čokolado
za 14-16 kosov
- 300 g večnamenske gladke moke
- 300 g sladkorja
- 300 g masla
- 6 jajc
- 80 g rozin
- 80 g grobo drobljene bele čokolade
- vaniljev sladkor
- bio pomarančna lupinica
- ščep soli
in še
- žlica moke za osušitev rozin
- 15 g masla za namastitev
- žlica krušnih drobtin
Postopek priprave šarklja s pomarančno lupinico in belo čokolado
Rumenjake ločimo od beljakov. V skledo postavimo rumenjake in odmerimo sladkor ter penasto stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo sol in zmehčano maslo. Nato postopoma dodajamo moko. V drugi posodi, jaz sem to opravila s kuhinjskim robotom, stepemo beljake v čvrst sneg.
Rozine operemo in dobro osušimo s kuhinjsko brisačo. Rahlo jih pomokamo, da nam ne bodo v testu zlezle na dno. Belo čokolado grobo nadrobimo z nožem, pomarančno lupinico nastrgamo. Uporabimo bio pomaranče.
Beljake nežno vmešamo k preostali masi. Ponovno sem to opravila s kuhinjskim robotom pri najnižjih vrtljajih. Med mešanjem dodamo pomarančno lupinico, rozine in grobo drobljeno belo čokolado.
Pekač, v katerem bomo pekli, dobro namastimo z maslom in potresemo s krušnimi drobtinicami. Testo s pomočjo lopatke predenemo v pekač in poravnamo. Pečico ogrejemo na 150 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač. Pečemo klasično.
Pečemo 75-80 minut na 150 stopinj Celzija. Opozoriti moram, da sem jaz pripravljala šarkelj s pomarančno lupinico in belo čokolado v glinenem pekaču, kar pomeni, da je peka daljša. Z navadnim, teflonskim pekačem, pečemo 60-65 minut. Ko je pečen, ga ohladimo. Potem pa z veseljem zarežemo vanj. Diššiiiii! Naj tekne!