Ruske kape
Print Friendly, PDF & Email

Ruske kape so pecivo, katero nas običajno spremlja ob slavnostnih in prazničnih dnevih. Sama priprava sicer ne zahteva težkih kulinaričnih postopkov, zahteva pa malo več časa in ročne spretnosti. Vendar zato smo na koncu poplačani z zapeljivim videzom in slastnim okusom ruskih kap.

Ruske kape – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mikser
  • kozica
  • lopatka
  • posoda za mešanje
  • žlica
  • okrogli model za izrezovanje
  • pekač 43 x 33 cm
  • peki papir
  • nož

Ruske kape – sestavine:

Testo:

  • 4 večja jajca
  • 200 g sladkorja
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja
  • 150 ml vode
  • 150 ml olja
  • 250 g gladke moke
  • 1 vrečica pecilnega praška
  • 1 velika žlica črnega kakava
  • ščep soli

Krema:

  • 750 ml mleka
  • ščep soli
  • 75 g škroba gustin
  • 75 g gladke moke
  • 220 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 300 g masla
  • sok ene limone

Čokoladna glazura:

  • 100 g črne čokolade
  • 100 ml sladke smetane

In še:

  • 100 g kokosove moke v kosmičih

Ruske kape – postopek:

Najprej se lotimo kuhanje kreme, ker se mora do uporabe ohladiti. V lonček vlijemo 150 ml mleka, dodamo 2 žlici sladkorja, vaniljev sladkor in škrob z moko. Premešamo na enak način, kot bi hoteli kuhati puding. Mešamo tako dolgo, da ni več grudic. Med tem preostalo mleko z dodanim sladkorjem v kozici zavremo.  Ko zavre, prilijemo zmes iz škroba in kuhamo kot puding. Med kuhanjem kreme, ves čas mešamo. Ko je krema gladka in dovolj kuhana, kozico odstavimo in kremo pokrijemo s pvc živilsko folijo. S tem bomo preprečili, da bi se na vrhu naredila skorjica.

Sedaj se lotimo peke testa. Ločimo rumenjake in beljake ter rumenjake s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepemo v kremno zmes.

Nato prilijemo vodo in olje ter premešamo. Dodamo moko in pecilni prašek ter ponovno premešamo. Na koncu dodamo še kakav.

Iz beljakov naredim sneg, katerega z lopatico postopno primešamo v zmes za testo.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj poravnamo zmes za testo. Zmes čimbolj enakomerno razporedimo po pekaču, kajti od tega je odvisno, da bodo ruske kape čimbolj enake debeline. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, približno 20 minut oz. odvisno od pečice.

Pečen biskvit obrnemo okoli in odstranimo peki papir. Pustimo, da se ohladi. Nato z okroglim modelom premera 5 cm izrežemo kroge.

Sedaj se glede na višino biskvita odločimo ali bomo izrezane kroge prerezali na pol po širini ali ne. Če nam je biskvit zelo narasel, prerežemo. Če je biskvit bolj nizek, ne režemo.

Pri izrezovanju krogov, bo nastalo nekaj odpada. Odpadlega testa nikar ne zavrzimo, zavijmo ga v pvc živilsko folijo in shranimo v hladilnik ter čez dan ali dva naredimo kakšno sladico v kozarcu ali rum punč kroglice …

Sedaj se je kuhana krema že ohladila in jo lahko dokončamo. V kremo z miskerjem vmešamo maslo, ki naj bo sobne temperature in sok limone. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko kremo.

S pomočjo noža za mazanje, nanesemo kremo na krog testa in ga pokrijemo z drugim krogom. Z rokami kroga rahlo stisnemo, da se krema porazdeli ter kremo z nožem premažemo še po zunanjem krogu ter ga na koncu povaljamo v kokosovi moki. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krogov testa.

V kozici segrejemo sladko smetano, kateri smo dodali čokolado. Ko je smetana dovolj topla, štedilnik izključimo in mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, čokoladno glazuro. S pomočjo žlice na vrh ruskih kap nanašamo čokoladno glazuro in pazimo, da nam ne steče čez rob kape.

Ruske kape damo za nekaj časa na hladno, da se krema strdi in poveže z biskvitom.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 61 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor