Rižev narastek z jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Rižev narastek je ena tistih sladic, ki se odlično dopolnjuje z raznimi jedmi na žlico. Seveda jo lahko uživamo tudi kot samostojen obrok ali pa kot večerjo. Receptov za to okusno jed je veliko, skoraj lahko rečemo, da ga vsak pripravi nekoliko drugače. Moj rižev narastek je sočen ter poln okusov, saj vsebuje tudi  jabolka in rozine, vse skupaj pa popestri še nota cimeta in vanilije.

Rizev-narastek-z-jabolki

Pripomočki za pripravo riževega narastka z jabolki:

  • manjši lonec
  • merilni lonček
  • kuhalnica
  • dve skledi
  • mešalnik
  • nož
  • žlica (čajna in jedilna)
  • skodelica
  • pekač za narastke
  • pečica

Sestavine za rižev narastek z jabolki:

Za 4 osebe:

  • 4 dl riža (okroglozrnati)
  • 1 liter mleka
  • ščep soli
  • 4-5 jedilnih žlic sladkorja
  • 2 vanilijevega sladkorja
  • 4 jajca (od teh 1 za preliv)
  • pest rozin ali suhih brusnic
  • 5 žlic ruma
  • 3 srednje velika jabolka
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • maslo za namastitev pekača

Postopek:

V srednje velikem loncu nastavimo mleko, kateremu smo dodali  ščep soli in sladkor. Ko zavre, dodamo opran riž. Kuhamo približno pol ure, vmes večkrat premešamo.

Rizev-narastek-z-jabolki-1

Kuhan riž odstavimo ter počakamo, da se ohladi. Med tem lahko  pripravimo jabolka, ki jih narežemo na tanjše rezine. Ko je riž že ohlajen, mu dodamo vanilijev sladkor, 3 rumenjake in namočene rozine. Na koncu na rahlo primešamo sneg iz 3 beljakov.

Rizev-narastek-z-jabolki-2

Tako, masa je pripravljena. Preden nadaljujemo, pekač za narastke namastimo z maslom.  Polovico riževe mase vlijemo v pekač, nato pa nanj naložimo rezine jabolk ter posipamo s cimetom.

Rizev-narastek-z-jabolki-3

Čez jabolka polijemo preostalo maso in lepo poravnamo.  V skodelici na hitro stepemo jajce, nato mu primešamo še kislo smetano. S to polivko prelijemo riževo maso. Na koncu še posipamo s cimetom, nato pa pečemo do zlato rumene barve približno 40 minut (190 °C).

Rizev-narastek-z-jabolki-4

Nasvet
Rižev narastek se lepše reže, če je že nekoliko ohlajen. Serviramo ga lahko s poljubnim sadnim sirupom, mi ga obožujemo tudi s karamelnim prelivom.

Želim vam dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor