Rižev narastek z jabolki
Rižev narastek je ena tistih sladic, ki se odlično dopolnjuje z raznimi jedmi na žlico. Seveda jo lahko uživamo tudi kot samostojen obrok ali pa kot večerjo. Receptov za to okusno jed je veliko, skoraj lahko rečemo, da ga vsak pripravi nekoliko drugače. Moj rižev narastek je sočen ter poln okusov, saj vsebuje tudi jabolka in rozine, vse skupaj pa popestri še nota cimeta in vanilije.
Pripomočki za pripravo riževega narastka z jabolki:
- manjši lonec
- merilni lonček
- kuhalnica
- dve skledi
- mešalnik
- nož
- žlica (čajna in jedilna)
- skodelica
- pekač za narastke
- pečica
Sestavine za rižev narastek z jabolki:
Za 4 osebe:
- 4 dl riža (okroglozrnati)
- 1 liter mleka
- ščep soli
- 4-5 jedilnih žlic sladkorja
- 2 vanilijevega sladkorja
- 4 jajca (od teh 1 za preliv)
- pest rozin ali suhih brusnic
- 5 žlic ruma
- 3 srednje velika jabolka
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 2 jedilni žlici kisle smetane
- maslo za namastitev pekača
Postopek:
V srednje velikem loncu nastavimo mleko, kateremu smo dodali ščep soli in sladkor. Ko zavre, dodamo opran riž. Kuhamo približno pol ure, vmes večkrat premešamo.
Kuhan riž odstavimo ter počakamo, da se ohladi. Med tem lahko pripravimo jabolka, ki jih narežemo na tanjše rezine. Ko je riž že ohlajen, mu dodamo vanilijev sladkor, 3 rumenjake in namočene rozine. Na koncu na rahlo primešamo sneg iz 3 beljakov.
Tako, masa je pripravljena. Preden nadaljujemo, pekač za narastke namastimo z maslom. Polovico riževe mase vlijemo v pekač, nato pa nanj naložimo rezine jabolk ter posipamo s cimetom.
Čez jabolka polijemo preostalo maso in lepo poravnamo. V skodelici na hitro stepemo jajce, nato mu primešamo še kislo smetano. S to polivko prelijemo riževo maso. Na koncu še posipamo s cimetom, nato pa pečemo do zlato rumene barve približno 40 minut (190 °C).
Želim vam dober tek!