Rižev narastek s skuto in pudingom
Print Friendly, PDF & Email

Rižev narastek poznamo vsi, a sem prepričana, da ga gospodinje pri pripravi dodelamo vsaka malo po svoje. Nekaj odvzamemo, nekaj dodamo. Ker smo pri nas doma izredni ljubitelji skute, sem jo vključila v narastek ter dodala vaniljev puding, ki je celotno sladico lepo povezal. Sladkala sem zelo malo in sicer z agavinim sirupom. Sladica je brezglutenska in s tem primerna za vse, ki glutena ne smejo uživati.

Pripomočki za pripravo riževega narastka s skuto in pudingom

  • kozica
  • kuhalnica
  • blender
  • strgalo
  • lopatka
  • pekač dim. 30 cm x 15 cm

Sestavine za pripravo riževega narastka s skuto in pudingom

  • 7 dl mleka
  • 1 vanilijev sladkor
  • 160 g riža arborio
  • 35 g masla
  • drobcen ščepec soli
  • 250 g albuminske skute
  • 2 jajci
  • 50 g agavinega sirupa
  • 0,5 dl sladke smetane
  • limonina lupinica
  • 1 vanilijev puding
  • 10 g masla za namastitev pelača

Postopek priprave riževega narastka s skuto in pudingom

Najprej skuhamo riž , vendar ne do mehkega. Ostati mora čvrst. Kozico pristavimo na kuhalno ploščo in vanjo nalijemo mleko. Mleku dodamo 1 vanilijev sladkor in ščepec soli. Zavremo, takrat temperaturo znižamo in dodamo riž. Premešamo s kuhalnico in na zmernem ognju kuhamo 12 minut.  Med tem časom damo v blender skuto, jajci, agavin sirup, smetano in naribano limonino lupinico. Premešamo, da postane zmes gladka.

Ko je riž skuhan do treh četrtin, kozico odstavimo in dodamo košček masla. Ponovno premešamo s kuhalnico. Počakamo nekaj minut, da se riž malce shladi in mu nato dodamo skutno zmes. Takoj zatem pa še vaniljev puding.

Pekač v katerem bomo pekli rižev narastek s skuto in pudingom dobro premažemo s koščkom masla in vanj vlijemo pripravljeno zmes. Zmes je precej tekoča, vendar naj vas ne skrbi, saj bo puding poskrbel, da se sestavine med seboj povežejo.

Pečico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in pečemo ventilatorsko na srednji rešetki 40-45 minut. Spodnja fotografija naj vam bo v pomoč, kako mora narastek po pečenju izgledati.

Pečen rižev narastek s skuto in pudingom ohladimo in postrežemo. Ponudimo ga kot sladico po kosilu. Lahko ga pripravimo v sklopu kosila zraven zelenjavne mineštre, namesto mesa. Poleg lahko dodamo žlico marmelade ali ga prelijemo z malinovim sirupom. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor