Rahli vanilijevi mafini
Vanilijevi mafini, ki vam jih tokrat predstavljam, so tako rahli in puhasti ter obenem polnega okusa, da ne potrebujejo nobenih dodatkov, krem ali polnil. Ker so brez njih še najboljši, so tudi zelo enostavni za pripravo. Naredite jih za prijatelje, ki pridejo čez pol ure na obisk – zagotovo bodo navdušeni, tako nad okusom kot tudi nad njihovo rahlostjo!
Rahli vanilijevi mafini – pripomočki:
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- pekač za mafine
- papirčki za mafine
- 2 posodi
- merilna posodica
- žlica ali klešče za sladoledne kepice
Rahli vanilijevi mafini – sestavine:
Za 12 mafinov: 
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 125 ml kefirja (ali tekočega jogurta)
- 110 ml olja
- 1 vanilijev strok
- 2 žlički vanilijevega sladkorja
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 150 g bele moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 2 vrstici bele čokoladne kuverture (za dekoracijo, po želji)
Rahli vanilijevi mafini – postopek:
Pripravimo pekač za mafine, v vdolbine namestimo papirčke za mafine. Pečico pa segrejemo na 175 °C. Strok vanilije prerežemo po dolžini in iz njega izdolbemo semena ter jih zaenkrat damo na stran. V posodi z električnim mešalnikom stepemo jajca, vmes dodamo sladkor in mešamo na najvišji hitrosti toliko časa, da masa naraste in postane bledorumena.
V maso vlijemo olje, kefir oz. jogurt, vanilijev ekstrakt ter vanilijeva semena ter na kratko premešamo na nizki hitrosti mešalnika.
V drugi posodi zmešamo vse suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in vanilijev sladkor.
Nato suhe sestavine počasi vmešamo v maso. Mešamo le toliko časa, da masa postane enotna, kremasta …
Nato maso nadevamo v vdolbine pekača. Najlažje to storimo s kleščami za sladoled. Lahko pa uporabimo tudi žlico ali pa maso kar direktno iz posode vlijemo v pekač.
Rahli vanilijevi mafini naj se pečejo 18 do 20 minut na 175 °C. Ko so pečeni, počakamo, da se ohladijo, nato jih vzamemo iz pekača. Po želji jih okrasimo s stopljeno belo čokolado.
Rahli vanilijevi mafini so že nared!
Prijetno sladkanje!